Nyheter

Etikk, takk?

Vil det endre våre handlevaner om
 vi kjenner til den magre lønna for dem som har sydd klesplaggene vi kjøper?

I tiden som kommer skal Stortinget ta stilling til ­utredning av ny etikklov. Miljøpartiet, KrF og Sp ­ønsker at forbrukerne skal vite hvordan varene er produsert, og hvem som tjener penger på dem.

LES OGSÅ: Nytt etikkprosjekt i skolen skal vekke ungdommen

Opplyste valg

Bakgrunnen for forslaget er formulert slik: «Lave lønninger, overtidspress, dårlig ­sikkerhet og manglende respekt for fagforenings­arbeid preger store deler av vareproduksjonen for ­verdensmarkedet». De tre partiene ønsker at vi forbrukere skal ta mer opplyste valg når vi handler klær.

Mye ­tyder på at de store partiene vil være med på denne ­utredningen med noen forbehold. Dermed kan en etikklov se dagens lys.

En liten merkelapp

De siste årene har Aftenposten, Vårt Land og flere andre medier skrevet om situasjonen for teksti­larbeiderne i fattige land, særlig i Asia. Hundrevis har omkommet i brann eller huskollaps. Tekstil­industrien i blant annet Bangladesh har vært beryktet for sin manglende sikkerhet. Alt dette har vært godt dokumentert i både norske, europeiske og nordamerikanske medier.

LES OGSÅ: Foreslår miljøavgift på bomull

All denne informasjonen har i liten grad fått oss til å endre vaner. Er det da realistisk å tro at en liten merkelapp på hvert enkelt klesplagg skal få oss til å vurdere mer etisk? Trenger vi å vite akkurat hvor få kroner en tekstilarbeider har fått for den nye kjolen vi har lyst å kjøpe? Vet vi ikke allerede nok?

Økt bevissthet

Et like viktig spørsmål er dette: Gir det oss særlig mange valg? Det er godt dokumentert at heller ikke de dyre kjedene opptrer særlig etisk.

LES OGSÅ: Billig arbeidskraft lokker utlendinger til Etiopia

Likevel: En ny etikklov vil kanskje øke vår ­bevissthet, når den kommer på toppen av ­andre ­tiltak. Kanskje vil flere av oss være villig til å kjøpe­ litt dyrere klær hvis vi får en forsikring om at noen av klærne på markedet er produsert av ­arbeiderne som er garantert en minstelønn det er mulig å leve av. Produsert i lokaler med brannsikre rømningsveier.

På sikt kan vi jo håpe at informasjonen på den lille lappen plager oss litt. Og at det gir oss nok et lite dytt i riktig retning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter