Nyheter

Ernas utfordringer

To av statsminister Erna Solbergs største utfordringer fremover er flyktninger og Frp.

Onsdag var Erna Solberg på plass i spørretimen på Stortinget. Etter at flere tøffe forhandlinger er kommet i havn denne høsten, framsto Solberg i strålende humør. I stortingssalen var hun kjapp og slagferdig i replikken. I kantina hadde hun tid til en avslappet og humoristisk prat ved pressebordet. Det kan virke som om Solberg er glad det går mot jul, denne krevende høsten.

LES OGSÅ: – Nye planer for skolen krenker elevenes integritet

Tøffe tak

I ukevis har Solbergs regjering hatt et tøft press hengende over seg. Som andre regjeringer i Europa, har også den norske måttet håndtere den dramatisk økende flyktningstrømmen. En rekke utfordringer er knyttet til dette: Fungerende mottak, sjekking av identitet, grensekontroll og å finne balansegangen mellom å sende ut og gi opphold.

På toppen av alt dette har statsminister Solberg hatt en krevende parlamentarisk situasjon: Avstanden mellom de to samarbeidspartiene i sentrum og regjeringspartiet Frp er stor. Derfor ble alle tidsfrister brutt i budsjettforhandlingene.

LES OGSÅ: «Kjære Inga Marte. Forstår du hva du gjør når du vil fjerne sykehjemspresten?»

Stått gjennom stormer

Fra dag til dag har hun stått i stormer mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre. Når det nå nærmer seg slutten av høstens tøffe tak, er det ikke rart hvis Erna Solberg trekker et lettelsens sukk og gratulerer seg selv med gjennomført semester.

Om det «vel gjennomført» er det imidlertid svært ulike meninger om i Norge. Til tross for at Solberg klarte å samle de fire partiene om et budsjett, vil hun møte betydelige utfordringer, også i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Venstre mener Frp flykter fra flyseteavgiften

Flere flyktinger

Den ene store utfordringen er at flyktningstrømmen fortsetter. Selv om færre mennesker kommer over Storskog eller via Middelhavet, vil Norge måtte ta imot mange.

Til tross for at mange blir sendt ut, har et betydelig antall flyktinger rett på å bli. Disse skal ha mat og husrom i månedene som kommer. De skal integreres i norske kommuner, skoler og arbeidsliv. Den overordnede politikken på dette feltet, vil ligge på regjeringens bord. Det vil bli krevende.

LES OGSÅ: «Flyseteavgiften er en fin avgift. NHOs kritikk er skuffende»

Frps populistfløy

En viktig grunn til at dette kan bli ekstra omkostningsfullt for Solberg, er at Frp har sterke behov for partimarkering på dette politiske feltet. Sjelden har et liten parti kjørt sitt eget løp så sterkt og kraftfullt i en regjeringskonstellasjon, som Frp gjorde i denne saken.

Da Solberg for noen uker siden inviterte alle partiene på Stortinget til et bredt flyktningforlik, gjorde Frps populistfløy alt de kunne for å torpedere et slikt samarbeid. De avviste at Frp ville sette seg ned ved et forhandlingsbord, og la opp til at de andre kun ville bli invitert til å stemme for forslagene fra Frp og Høyre.

Samtidig ble det lekket fra Frps gruppemøte at partiets mest innvandringskritiske, Christian Tybring-Gjedde, hadde «overraskende stor oppslutning», og at denne fløyen var åpen for å trekke Frp av regjering.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gullstrategi

Rent partistrategisk har dette vært en gullstrategi for Frp. Siden de andre partiene ikke ville ha et regjeringsskift i høst, fikk Frp stor makt. I sin tur svekket det Høyres synlighet i regjeringen.

Begge disse trekkene vises tydelig på gallupene de siste ukene. Frp fosser fram og Høyre sliter.

På bakgrunn av alt dette, vil de fleste unne en travel statsminister å trekke pusten etter en svært krevende høst. Men Solberg selv vet at hun ikke går et enkelt 2016 i møte, og at to av de største utfordringene da blir de samme som i høst: Flyktninger og Frp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter