Politikk

Rekordtall for Miljøpartiet – trøstesløst for grønne Venstre

Miljøpartiet får sin høyeste oppslutning på Vårt Land-målinger noensinne. – Partiet er i god form, sier talsperson Une Bastholm.

Aldri før har Miljøpartiet De Grønne (MDG) oppnådd så gode tall på Norstats målinger for Vårt Land. Med 5,7 prosent ville partiet fått hele 10 stortingsrepresentanter om det var valg nå. Fremgangen er på 1,4 prosentpoeng.

– Jeg blir rørt og veldig glad. Når det ser sånn ut to og en halv måned før valget, blir vi jo veldig optimistiske på vegne av de unge som skal arve planeten, sier talsperson Une Bastholm.

LES MER: Vårt Lands juni-måling: Krise for Frp

Styrket på bakken

Hun forteller at partiet har styrket seg på bakkenivå.

– Partiet er i god form nå, vi har aldri hatt så mange medlemmer og frivillige som er ute og snakker med folk, banker på dører, og svarer på spørsmålene de måtte ha om vår politikk – også utenom miljø og klima, sier Bastholm.

Bompenger styrker

– Det er opplagt at klimadebatten og det å være motpol til bompengedebatten kommer MDG til gode, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

– Det er mye fokus på både bompengedebatten og byutviklingspolitikken i Norge nå. Det er jo et åpent spørsmål om bompengedebatten egentlig er det viktigste for folk, sier Bastholm.

Hun mener mange gjør seg opp en mening om saken når den får stor plass i mediebildet, men at folk tenker seg om når de bestemmer seg for hva som egentlig er viktig for dem.

LES MER: Han fant de kristne verdiene hos MDG

Alle lekker til MDG

Bakgrunnstallene viser at MDG har liten lekkasje til et annet «raddis-parti»: Rødt rapper anslagsvis 6.000. Men hovedgrunnen til det store hoppet nå, er stor gevinst fra Ap. Denne målingen anslår at hele 40.000 forlater Ap til fordel for MDG. Også Høyre, Venstre og SV lekker til MDG.

Bastholm mener tendensen til vekst synes enda tydeligere på kommunemålingene.

– Det bekrefter en utvikling vi har sett over mange måneder. Stadig flere ser at klimaproblemene er reelle, store, og angår oss nå, og at regjeringen ikke gjør nok, sier hun.

Trøstesløst

Venstre er tilbake på 2-tallet og samme trøstesløse situasjon som tidligere i vår. Partiet synker 0,9 prosentpoeng fra de 3,4 prosentene det fikk forrige måned. Venstre ville bare fått en stortingsrepresentant om målingen var valg.

Bakgrunnstallene har denne våren vist noe mer stabilt nytt: Venstre avgir måned etter måned velgere til MDG. Etter 2017-valget har Venstre bare sporadisk tapt til MDG – det er Høyre og Ap som har forsynt seg i nedgangstider.

– Er Venstre i ferd med å miste hele sakseierskapet til klima- og miljø til dette partiet?

– Den prosessen har pågått lenge. Det gjelder ikke bare Venstre – også SV taper i samme skala. De to gamle miljøpartiene har mistet mye eierskap til det nye, grønne partiet, svarer Aardal.

LES MER: KrF rekordlavt på måling – MDG går kraftig fram

Har det i kjeften

Bastholm mener at Venstre og resten av regjeringen er flinkere til å prate enn til å handle.

– Ingen lurer på om regjeringen kan stave ordet klima, for de snakker om det hele tida. Men de tør ikke å røre politikk som kan skape utslippskutt på kort sikt, sier Bastholm.

Bakgrunnsmaterialet viser at Høyre denne gangen forsyner seg med nær 30.000 av Venstres 2017-velgere. Partiet lekker – som ved flere av vårens målinger – også til Ap.

– Venstres situasjon har to sider: Man kan si at det er bra de har appell til to store partier og utveksler velgere med dem. Men når de nå synker, viser det at de ikke klarer å bygge lojalitet til de velgerne de henter fra Ap og Høyre. Venstre har velgere til låns – de makter ikke over tid å bygge en stabil velgerbase, forklarer Aardal.

Lokalvalget er det viktigste

For MDG vil et godt lokalvalg være et viktig element for å få et godt stortingsvalg om to år.

– Lokalvalget er viktigste som skjer i norsk klimapolitikk de neste to åra. Vi skal få inn mange nye grønne politikere som viser hva vi står for og kan møte velgere og fortelle om våre løsninger, sier Bastholm.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk