Aps Jonas Gahr Støre og Sps Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å smile bredt. Dersom Vårt Lands ferske måling fra Norstat hadde vært valg, ville de fått 90 mandater mot 79 på borgelig side. Den gode målingen går inn i en god trend for de rødgrønne.

Sp vinner

Sp er partiet som gjør det aller best på den ­ferske målingen, som er gjennomført fra 13. til 19. november. De går fram med 1,7 prosentpoeng og ender med 12 prosent. ­Hadde dette vært valg, ville Sp gått fram fra 19 til 22 mandater på Stor­tinget. Selv om Sps tilsig av ­velgere relativt sett tapper KrF mest, får Sp – i rene velger­tall – flere overhoppere fra Frp. Over 15.500 velgere har tatt veien fra Frp til Sp, skal vi tro denne ­målingen. Sp håver også inn ­velgere fra Ap. Over 10.000 ­velgere går fra Ap til Sp.

LES OGSÅ: Syversens formaning

Framgang for Ap

Blant de ­store partiene er det Ap som gjør det best. Partiet går fram beskjedne 0,3 prosentpoeng, men ligger nå på 29 prosent på målingen. Det er gode tall for et parti som tidligere i år var ned på 20-tallet. Aps framgang er en del av en større trend. I Dag­bladets måling i går gikk partiet fram hele 3,3 prosentpoeng til 31,3. Ap har trolig tjent på abortkampen, der de står i motsetning til Erna Solbergs abort-frieri til KrF. I ­befolkningen er det et solid flertall for dagens abortlov.

De små partiene på rødgrønn side gjør det ikke like godt. SV har en tilbakegang på 0,6 ­prosentpoeng til 6,6. Rødt har på sin side falt fra 0,6 prosentpoeng til 3,3 prosent. Og ligger altså under sperregrensen.

Høyre faller.

Regjeringens største parti Høyre faller ­moderat med 0,8 prosent­poeng til 24,6. Partiet faller enda ­lengre ned i Dagbladets måling i går. Der går Høyre ned med 3,2 prosentpoeng til 23,1. Erna Solbergs personlige popularitet svekkes også i befolkningen. En ­måling fra Ipsos viser at ­andelen av ­befolkningen som synes Solberg gjør en god jobb har falt fra 48 til 43 prosent fra oktober til ­november.

Frp er også noe svekket med 0,6 prosentpoeng fra oktober, ­viser Vårt Lands måling, og lander på 13,2 prosent. Målingen er imidlertid tatt opp før Frp og KrF kom i klinsj på Stortinget om taxfree-endring, der KrF støttet rød side. Slike sammenstøt kan ofte styrke Frp.

LES OGSÅ: Populismens forenklinger

Løft i Agder

På Vårt Lands måling går KrF fram i november, fra 3,6 til 4,3. Dette er en etterlengtet opptur for et parti som har vært gjennom et tøft sidevalg. Denne samme tendensen er også tydelig i Fædrelandsvennens måling fra Agderfylkene. I KrFs aller blåeste fylke gikk de fram 2,5 prosent til 12,8 etter landsmøtet der de valgte blått regjeringssamarbeid.

I Agder har KrF hentet en ­betydelig andel av sine nye ­velgere fra det kristen-konservative Partiet de kristne (PDK). Dette partiet gikk tilbake med 1,3 prosent­poeng til 0,2 prosent. På Vårt Lands måling får KrF betydelig påfyll fra gruppen «andre ­partier». I denne gruppen ligger det trolig et betydelig tilsig av velgere som tidligere har stemt PDK landet rundt.

KrFs velgere skiftes

Det kan dermed se ut til at KrFs velgergrunnlag nå er i bevegelse. Mens det fylles på av Frp- og PDK-velgere, forsvinner sentrum-­venstre-orienterte velgerne til både Ap og Sp. Vårt Lands måling viser at hele 20 prosent av Aps fremgang kommer fra lille KrF, mens det samme gjelder 33 prosent av Sps nye velgere i ­november.

Dette er også konklusjonen fra valgforsker Johannes Bergh, etter å ha saumfart Dagbladets måling i går: Også i denne målingen mister KRF velgere til både Ap og Sp.

LES OGSÅ: På lag med Sylvi

Venstre sliter

Partiet Venstre sliter fortsatt, og har gått ned fra 3,7 til 3,2 prosent. Lite tyder på at partiets inntreden i regjeringen Solberg har gitt Venstre det løftet de håpet på.