Det er overraskende rolig stemning i Senterpartiet om dagen. Det er som dag og natt å snakke med folk på alle nivåer i Sp – kontra et Ap fullt av motsetninger og uro.
Et viktig nestledervalg
Sp-ere er imidlertid svært opptatt av hvem som blir valgt til nestledere på partiets landsmøte i mars. De håper dette valget vil gi partiet ekstra drahjelp inn mot høstens stortingsvalg.
Det er en erkjennelse i store deler av Sp at Trygve Slagsvold Vedum ikke blir sittende til evig tid. De som blir nestledere på årets landsmøte bør være skikket til å ta over som partileder, den dagen Vedum gir seg. Ingen vet helt når det kommer til å skje. Vedum har en særdeles høy stjerne i partiet, og har både samlet og styrt det i sin retning. Likevel tenker noen at et slikt skifte kan skje i løpet av den kommende fireårsperioden.
Tvinnereim vil ha gjenvalg
Anne Beathe Tvinnereim, som i dag er nestleder, har sagt ja til gjenvalg. Hun ble i sin tid valgt som nestleder sammen med Ola Borten Moe, som trakk seg som minister og nestleder etter brudd på regjeringens habilitetsregler og regler for aksjehandel.
Internt i partiet ble Tvinnereim og Borten Moe ansett for å utfylle hverandre. De står på ulike fløyer i partiet. Borten Moe er kjent for sin kritiske holdning til samarbeid med SV. Tvinnereim har vært langt mer åpen for et slikt samarbeid. Hun står for en grønnere profil. Noen vil si en mer venstreorientert profil. Tvinnereim har til tider vært mindre populær på partiets «blå fløy».
Men noe har skjedd den siste tiden. I bakgrunnsamtaler sier flere fra denne fløyen nå at de støtter henne. De mener hun har gjort en god jobb og er spiselig for flere miljøer i Sp. Mange av dem er opptatt av å holde konfliktnivået i partiet lavt. De ønsker ingen opprivende personstrid slik som i Ap. Mange i Sp peker på at Ap over langt tid har blitt revet i stykker av uro, konflikter og motsetninger. Det er interessant å merke seg at Trøndelag kun har spilt inn sin egen kandidat til nestleder, til den åpne nestlederposisjonen. Det betyr en indirekte at de støtter at Tvinnereim blir sittende.
Mange tipper at valgkomiteen kan komme til å innstille Tvinnereim og Gram
En ny og fersk nestleder
Dersom Tvinnereim blir gjenvalgt, skal Sp velge en ny nestleder etter Borten Moe. De siste dagene er det blitt klarere hvem som er aktuelle til jobben. Mandag meldte Vårt Land at Trøndelag Sp vil ha forsvarsminister Bjørn Arild Gram som nestleder. Han kommer fra det mektige Trøndelag, og vil derfor ha store sjanser. Gjennom flere tiår er det blitt sagt at den Sp-lederen som ikke holder seg inne med trønderne, vil få et kort liv som Sp-leder. Det ferskeste eksempelet er Liv Signe Navarsete fra Vestland. Hun fikk en dramatisk avgang. Sterke krefter i Trøndelag like henne ikke.
Gram regnes som en solid og hardtarbeidende politiker med tung erfaring. Han har vært statssekretær i Finansdepartementet i den rødgrønne regjeringen, ordfører i Steinkjer i over ti år, styreleder i KS og vært både kommunal- og distriktsminister og forsvarsminister. Flere av de som kjenner ham godt bekrefter at han ønsker å ta på seg jobben som nestleder.
Erlend Sande fra Vestland blir også hyppig løftet fram. Han sitter nå som kommunal- og distriktsminister, med lang fartstid fra Stortinget hvor han har sittet i en rekke ulike komiteer. Sande regnes også som stødig og erfaren. Mange av de som snakker fram Sande legger også fort vekt på hans vinnende og tillitsskapende vesen. Men folk rundt Sande er mer usikker på om han ønsker å ta på seg rollen som nestleder i partiet.
Det finnes en rekke navn som blir nevnt: Emilie Enger Mehl, Sigbjørn Gjelsvik, Gro-Anita Mykjåland og Geir Pollestad er blant disse navene. Mehl er fra sammen fylke som Vedum. Pollestad og Vedum regnes som nære venner og fortrolige, og derfor er Pollestad ikke så aktuell.
Selv om flere navn blir nevnt er det mange som tipper at valgkomiteen kan komme til å innstille Tvinnereim og Gram.
Jokeren Sandra Borch
Men det finnes likevel en joker som gjør at mange er usikre på hvordan den nye ledertrioen ser ut. Tidligere landbruksminister og senere minister for høyere utdanning, Sandra Borch, er svært populær i partiet. Også hun trakk seg som minister, etter at det kom fram at det ble avdekket plagiat i hennes masteroppgave fra ti år tidligere. Dette skjedde kort tid etter at Kunnskapsdepartementet, som var ledet av Borch, valgte å anke en sak til høyesterett, der en student var tatt i selvplagiat. Det betyr at en student har sitert en egen tidligere oppgave, uten å oppgi det. Studenten hadde vunnet saken i lagmannsretten, men Borch anket altså saken. Hennes harde linje mot studenter bidro til at det ble vanskelige for henne å bli sittende som minister etter egen plagiatsak.
Borch tok fullt ansvar for at hennes egen oppgave var plagiert, og gikk på dagen. I ettertid mener mange at Borch håndterte sin egen sak svært profesjonelt. Hun forsøkte ikke å legge skylden på andre, heller ikke sin egen partileder eller statsminister. Hun skyldte ikke på andre enn seg selv. Både internt i partiet og i samfunnet for øvrig fikk Borch respekt for dette. Hun gikk også raskt igang med å skrive ny oppgave. Dette førte til en rask rehabilitering av hennes politiske omdømme.
Mange mener hun peker seg ut til å bli arvtageren etter Trygve Slagsvold Vedum. Hun er en uredd slugger, en tøff debattmotstander og ikke redd for å si det hun mener.
Borch er foreslått av fylkespartiene i Troms og Finnmark. Hun er populær i hele partiet. Ikke minst fordi hun var landbruksminister i 2022, da jordbruksoppgjøret var historisk høyt med 10,9 milliarder.
Det er mulig at valgkomiteen peker på henne. Men det er ikke sikkert. Dersom Gram vinner fram, tilhører han og Borch grovt sett samme fløy av partiet, selv om de er svært ulike politikertyper. Det kan tale for at valgkomiteen velger Gram og Tvinnereim, noe partiet vil være fornøyd med. Men dersom Borch i en slik situasjon velger å stille, gjennom et benkeforslag, er det langt fra umulig at hun kan få et flertall bak seg på landsmøtet i mars.
Dermed kan det bli spenning rundt Sps nestledervalg helt fram til landsmøtet i mars. Dersom det skjer, er det fordi Borch blir joker.
RETTING: 10. januar klokka 08.50 ble det rettet opp en feil som hadde sneket seg inn i denne kommentaren - i nest siste avsnitt. Ved en feil sto det: «Dersom Gram vinner fram, tilhører han og Tvinnereim grovt sett samme fløy av partiet» Det er rettet til: «Dersom Gram vinner fram, tilhører han og Borch grovt sett samme fløy av partiet»