Kommentar

Kristne som turistattraksjon

«Hvor ofte ber du?», «Har du opplevd svar på bønnen din før?» Slike spørsmål møter vi ofte, vi som stiller opp for Lagets «Grill en kristen.»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Grill en kristen fikk i år Vårt Lands Petter Dass-pris. Konseptet er en del av Norges kristelig student- og skoleungdomslag sitt arbeid

«I dag har vi besøk av tre vaskeekte kristne». Slik innleder læreren i dagens religionstime. Introduksjonen hun gir oss illustrerer det vi allerede har fornemmet i mange klasserom: Kristen tro er noe som oppleves svært fjernt fra hverdagen til disse ungdommene. Det å møte noen «vaskeekte» etterfølgere av Jesus er unormalt. Ja, faktisk litt eksotisk. Vi som er kristne i Grill en kristen-panelet opplever oss ofte som en turistattraksjon.

I 3. klasse på Hønefoss videregående skole er det ingen elever som sier de er kristne. Få av 18-åringene i rommet har møtt kristne på sin egen alder før. En av elevene, den mest ivrige til å føre samtale, forteller at hans bestefar er prest, derfor er han «antakelig er kristen».

I 3. klasse på Hønefoss videregående skole er det ingen elever som sier de er kristne. Få av 18-åringene i rommet har møtt kristne på sin egen alder før.

Ivrige elever

Når presentasjon av panelet og konseptet er unnagjort fyker hendene til de ivrige elevene i været.

«Er det ikke litt urettferdig at Gud har all makt, men står bare og ser på all lidelse som skjer i verden?», «Kan du være kristen og drikke øl?», «Hvor ofte ber du? Har du opplevd svar på bønnen din før?» Gode spørsmål alle tre, det første av dem har jeg selv kjempet mye med.

Engasjementet varer hele dobbelttimen, og antall hender som holdes opp for å signalisere at elevene har spørsmål, gir en aldri så liten assosiasjon til et karismatisk vitnemøte. Selv de kule gutta på bakerste rad melder seg på og stiller sine kritiske, men nysgjerrige spørsmål. Når timen er slutt, velger noen av elevene å bli igjen for å fortsette samtalen. En av dem kvitterer med: «Dere kristne var ikke så dumme som jeg hadde trodd!» Jeg vet ikke om jeg skal tolke det som en fornærmelse eller et kompliment – det er jo i grunn begge deler samtidig. Jeg legger godviljen til og takker så mye.

Ungdommer som voksnes forbilder

Slike «Grill en kristen»-arrangement foregikk i 270 klasserom på videregående skoler i Norge i løpet av 2023. Vi anslår at omtrent 10.000 elever på Videregående skole har fått innblikk i hvordan et liv som kristen kan se ut. Et «innenfra-perspektiv» på kristen tro, som læreplanen kaller det. Et møte med modige etterfølgere av Jesus som har satt av tid til å fortelle om sin tro til en gjeng nysgjerrige 18-åringer.

Med spørsmålene sine er det elevene som setter premissene for timen. Derfor ser ingen grilling lik ut, selv om noen spørsmål går igjen. Ofte mottar vi langt flere spørsmål enn vi rekker å svare på i løpet av halvannen time.

Det slår oss stadig hvor genuint engasjert og nysgjerrig elevene fremstår, mange voksne vil finne svært gode forbilder i dem. Langt oftere en likegyldighet, møter vi elever som formidler en sterk rettferdighetssans gjennom sine spørsmål. Det gir oss en sterk tro på elevenes potensial, til både å reflektere dypere og tåle meningsbrytning bedre enn mange voksne i dag. De er rett og slett forbilledlige.

Kallet til å reflektere over troen

Grill en Kristen ble gjennomført for aller første gang på Spjelkavik videregående skole i 2012, Konseptet står likevel i en større tradisjon. Da snakker jeg ikke om St. Lawrence som, ifølge tradisjonen, bokstavelig talt ble grillet levende som martyr på 200-tallet. Hele poenget med å formidle kristen tro som attraktivt og troverdig har røtter tilbake til de første kristne som «argumenterte overbevisende om Guds rike», som det står i Apg 19:8. Peter instruerte den tidlige kirken om å alltid være klare til forsvar, når noen stilte dem til regnskap for håpet de hadde. (1 Pet 3:15)

Oppskriften på den kristne misjonen i Romerriket var fascinerende. Cambridge-historiker R.T. Glover, beskriver den kristne bevegelsens fremgang slik: «Christianity was victorious because the early Christians out-lived, out-thought and out-died the world around them”. De kristne levde et nytt liv preget av kjærlighet og ydmykhet (out-lived). De hadde et gjennomtenkt forhold til virkeligheten, samtiden og troen (out-thought), og et håp om en redning fra døden (out-died).

Som paneldeltakere er vi fullstendig klare over at vi ikke alltid lykkes i vårt kall om å etterfølge Jesu radikale eksempel som kjærlig, ydmyk og alltid sannhetssøkende. Samtidig føyer Grill en kristen-paneldeltakere føyer seg inn i rekken av kristne som gjennom hele kirkehistorien har formidlet saklig og overbevisende for Guds rike. Det har sitt opphav, ikke i en moderne epoke av Europas intellektuelle historie, men hos apostlene selv.

Motvirker ekkokamre

Jeg stiller ofte selv i panel. Ikke bare fordi jeg har troa på konseptet eller at vi trenger folk. Aller mest stiller jeg fordi det er en dårlig idé å kun omgi seg med mennesker som mener og tror det samme som meg.

Skolen har et viktig læringsoppdrag, men den har også et dannelsesoppdrag. Konstruktive samtaler om betente temaer har dessverre blitt en sjelden mangelvare i en tabloid og polariserende verden. Altfor ofte blir vi skjermet for andres synspunkt, eller så reduseres motstandernes argumenter til fordummende stråmenn. Ofte lytter vi ikke til de vi er uenig med. I stedet venter vi til vedkommende er ferdig med å snakke, slik at vi selv kan fronte eget perspektiv. Dette er en invitasjon til å gro fast i egen skyttergrav.

Ungdom har lengselen etter noe annet.

Respektfull diskusjon

Etter en lang og god samtale om abort sa en elev på en videregående skole i Oslo dette: «Jeg tror vi trenger flere samtaler hvor man kan være uenige uten å måtte late som vi er enige».

Fra Grill en kristen har jeg mange eksempler på at selv de mest betente spørsmålene kan diskuteres på en respektfull og vennlig måte, uten å måtte viske ut forskjellene. Hvor stråmannsargumentasjon settes til side for en oppriktig nysgjerrighet på noe nytt og annerledes. Hvor det å være låst til ett spesifikt standpunkt blir erstattet med en sunn åpenhet.

Motivasjonen finnes i Jesus Kristus

«Hvor ofte ber du?» spurte en elev på en skole i Innlandet, og fortsatte: «Har du noensinne fått svar på bønnen din?». Før jeg rakk å begynne på svaret går hånden opp igjen: «Og en ting til: Hva tror du er grunnen, dersom du ikke får svar fra Gud? ».

Ungdommenes nysgjerrighet gjør at spørsmålene dreier seg mer om de kristnes livsstil og opplevelser med troen, enn deres oppfatninger om etiske dilemmaer. Disse oppriktige spørsmålene fortjener ærlige svar. Samtidig konfronterer disse spørsmålene også «grillmaten» som på stedet skal forsøke å besvare tidløse spørsmål. «Jeg skulle ønske jeg visste hva grunnen til at jeg ikke fikk bønnesvar!» svarte jeg, etter å ha formidlet at jeg også tror og opplever at bønn forandrer historien.

Det er store spørsmål, og kort tid å svare på. Vi forsøker å ikke gi grunne svar, preget av overflatiske slagord. Vi ønsker heller å invitere til undring. Profeten sier at Gud har «himmelen som sin trone, og jorden som skammel for sine føtter». Han er selve forfatteren av vår eksistens. Dybdene av hans vesen og veier er noe vi ikke har full innsikt i. Vi kan dermed bare undre oss over hans vilje og godhet. Samtidig har Gud strukket seg langt for å vise seg selv for oss, da han byttet himmelens skjønnhet mot en stall.

Derfor kan mange av de store og vanskelig spørsmålene stilt oss på Grill en Kristen besvares ved å vise til Jesu person og undervisning. Elevene sitter garantert igjen med ulike inntrykk etter å ha deltatt på Grill en kristen. Jeg tror og håper at det som gjør mest inntrykk er at jeg som kristen finner all motivasjon for å leve det kristne livet, utelukkende i Jesus Kristus.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kommentar