Kan tostatsløsningen gjenopplives?
Norske politikere vil anerkjenne Palestina. Men var ikke tostatsløsningen død?
Maale Adumim er en av de israelske bosettingene som omringer Jerusalem. En oppstykket og innesperret palestinsk stat vil neppe være levedyktig, skriver Erling Rimehaug.
Ohad Zwigenberg / AP / NTB
Før Hamas gikk til angrep på Israel var tostatsløsningen i praksis avgått ved døden. Det tydeligste tegnet på det var at Saudi-Arabia var i ferd med å inngå en normaliseringsavtale med Israel uten å kreve at det skulle innebære en palestinsk stat. Nå er plutselig tostatsløsningen igjen på kartet.
Jeg er av dem som i flere år har hevdet at tostatsløsningen var død og begravet. Det var erfaringen av hvordan det ser ut i de palestinske områdene som fikk meg til å forstå hva som ville kreves om en reelt selvstendig og levedyktig palestinsk stat skulle bli en realitet.
Israel har aldri offisielt gått inn for en palestinsk stat. Mange har den misforståelse at det skjedde i Oslo-avtalen. Men som de nylig offentliggjorte regjeringsdokumentene fra den gang viser, var det et hovedpoeng for Israel at de ikke hadde gått med på noen slik stat. Det viktigste, sa fredsprisvinner Shimon Peres den gang, var at de kunne fortsette utbyggingen av bosettinger. Og i de tretti årene som har gått har Israel fortsatt med det, og dermed jevnt og trutt gjort en palestinsk stat stadig mindre realistisk.
Bestill abonnement her
KJØP