«Å lese er til en viss grad alltid å underkaste seg en tekst»
Den som lærer å lese ved å lese bibeltekster, blir en disiplinert leser av andre tekster.
KOMMENTAR: For en kristen lesning er det som står i Bibelen i utgangspunktet sant. For en litterær lesning trenger det ikke være det. Den kristne er forpliktet på tekstens sannhetspretensjoner, mens den ikke-kristne ikke er det, skriver kommentator Åste Dokka.
Gina Gylver
Det er mange måter å lese en tekst på. I den nyeste episoden av podcasten Dokka snakket jeg med Bernhard Ellefsen om å lese. Der kom vi så vidt inn på forskjellen mellom å lese Bibelen som litterær tekst og å lese den teologisk.
Det var selvfølgelig først i etterkant av samtalen at jeg kom på hva jeg burde ha anført som den fremste forskjellen: Mens en leser som ikke har noe som helst religiøst formål med sin bibellesing forholder seg helt fritt til teksten, må den religiøst interesserte leser på en eller annen måte forholde seg til tekstens normativitet.
Sagt på en annen måte: For en kristen lesning er det som står i Bibelen i utgangspunktet sant. For en litterær lesning trenger det ikke være det. Den kristne er forpliktet på tekstens sannhetspretensjoner, mens den ikke-kristne ikke er det.
Bestill abonnement her
KJØP