Kommentar

Afrika-stemmen har stilnet

SAVN: Tomm Kristiansens tydelige stemme har stilnet. Han blir savnet av svært mange, både blant kollegaer, seere, lyttere og lesere over hele Norge og langt utenfor.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Han kunne fjetre en forsamling med sine erfaringer, sin formuleringskunst og sine håpefulle overtoner når han fortalte om kriser og gleder fra det afrikanske kontinent. Ofte bare med noen stikkord på en lapp.

Tomm begynte sin journalistiske løpebane i avisen Dagen. Han skapte overskrifter i Aftenposten med sin teft av hva som ikke bare var en god historie, men også fordi han hadde en fremragende evne til å løfte det vesentlige i historien.

Hans viktigste bidrag leverte han gjennom en lang tjeneste for NRK som journalist og kommentator, som utenriksredaktør - og ikke minst som Afrika-korrespondent i to omganger i tidsrommet 1990 - 2006, henholdsvis fra Harare i Zimbabwe og Cape Town i Sør-Afrika.

Forfatter og forteller

Ved siden av den løpende journalistgjerningen rakk Kristiansen å skrive hele 17 bøker om de forskjelligste tema. Hans viktigste bidra var beretningene om Afrika. De spenner fra en avslørende framstilling av den kyniske amerikanske journalisten Henry Morton Stanley som møtte misjonæren David Livingstone - til Afrika på 200 sider, som kom ut nylig.

Tomm var opptatt av ikke bare å fortelle om krisene på det afrikanske kontinent, han ville også vise fram rikdommen hos afrikanerne i form av gjestfrihet, livsvisdom og kulturelle uttrykk.

Han hadde nærkontakt med så forskjellige afrikanske skikkelser som erkebiskop Desmond Tutu i Sør-Afrika, som han skrev biografi om, og den første presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir, som han var rådgiver hos.

I en periode var Kristiansen også informasjonssjef med sete i Geneve for Act Alliance, det omfattende felleskirkelige globale nødhjelpssamarbeidet.

Frimodig tro

Jo, mannen med mild Aust-Agder-dialekt har vunnet innpass gjennom sine innslag i fjernsyn og radio, gjennom spaltene og boksidene. Fordi han klarte å formidle det han hadde på hjertet med en friskhet og nærhet, som gikk både til hjernen og hjertene hos folk flest.

Tomm Kristiansen hadde en frodig og frimodig kristentro som kom til uttrykk der han ferdes. Han holdt andakter i NRK-radio som det ble snakket om på grunn av hans overraskende vinklinger av kjente tema. Det er lite tvil om at også denne troen hadde fått næring i samvær med afrikanske kristne som ikke legger skjul på hvor de søker når de skal hente åndelig næring i sorg og glede.

En kone og to voksne barn har mistet ektefelle og far ved Tomm Kristiansens brå bortgang. Han har etterlatt seg mange kraftige avtrykk fra et fargerikt liv der han ikke minst bidro til å løfte andre mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar