Kommentar

Poesien måtte vike for klikk

KRITIKK: NRK har mangedoblet lesingen av litteraturkritikk på nett. Det er ikke nødvendigvis en suksesshistorie.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I fjor høst skrev Bokvennen Litterær Avis om såkalt poesi-skrekk. Er litteraturkritikerne redde for poesien, spurte avisen. En av dem som kunne svare ja på spørsmålet, var NRK-kritiker Marta Norheim. Mye tyder på at hun deler skrekken med sine kolleger på Marienlyst.

Fredag denne uken kunne Vårt Land melde at NRKs kritikere bare har anmeldt sju diktsamlinger de siste to årene. Det utgjør 2 prosent av de 324 bokanmeldelsene som er publisert på NRKs nettsider siden april 2020.

I den samme perioden har norske forlag forsynt leserne med flere strålende diktsamlinger. Gunnar Wærness har blitt nominert til kritikerprisen for Ta på Jesus, mens ferske poeter som Priya Bains og Eirik S. Røkkum har blitt nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. I tillegg har Edvard Hoem gitt ut dikt skrevet mellom 1967-2021, mens Amanda Gorman, som stjal showet under den amerikanske presidentinnsettelsen i fjor, har fått sitt langdikt oversatt til norsk. For ikke å glemme nye samlinger av Kristin Berget og Casper André Lugg. NRK har ikke vist interesse for å anmelde noe som helst av dette.

Ingen glipp

Man skulle tro det var en glipp, men det kan NRKs anmeldersjef Rune Håkonsen avkrefte. Poesien ble på et tidspunkt valgt bort. I 2020 startet nemlig NRK opp et prosjekt der målet var «å få litteraturkritikk til å fungere digitalt». Det ble bestemt at anmelderne skulle konsentrere seg om romaner og sakprosa – sjangre Håkonsen mener det er lettere å få folk til å lese.

Resultatet er ifølge Håkonsen en mangedobling av lesingen av NRKs litteraturkritikk på nett. Men hva har rikskringkasteren egentlig gjort? Jeg har lest NRKs bokanmeldelser i mange år. Anmeldelsene som ble publisert før 2020 skiller seg ikke nevneverdig ut fra anmeldelsene som har blitt publisert de to siste årene. Se for eksempel på hvordan NRK-kritiker Anne Cathrine Straume skrev om Édouard Louis’ debutbok i 2015, opp mot hvordan hun skriver om den samme forfatterens siste bok nå.

Straume har trolig fått beskjed om å bruke enter-knappen oftere. Avsnitt på flere setninger er erstattet med enkeltlinjer. Det skal rikskringkasteren ha; selv om NRK viser liten interesse for å skrive om dikt, har anmeldelsene selv begynt å se ut som dikt. Ellers er forskjellen at kritikeren nå deler noen anbefalinger av andre bøker mot slutten av anmeldelsen.

Selv om NRK viser liten interesse for å skrive om dikt, har anmeldelsene selv begynt å se ut som dikt

—  Thomas Espevik

Helsesista på topp

Det er med andre ord verken omfattende digitale grep, eller en banebrytende måte å skrive anmeldelser på, som gjør at NRK nå opplever en «mangedobling av lesingen». Men hva er det da?

Trolig har et av de mest effektive grepene vært å droppe diktsamlinger og andre bøker som ikke er pirrende nok for fronten på nrk.no. Det er helt naturlig at statistikken vil se betraktelig bedre ut når man luker bort anmeldelsene man tror får færrest klikk. At NRK heller ikke har vært spesielt opptatt av å anmelde debutanter de siste årene, forsterker tendensen.

Vårt Land har fått innsyn i lesertallene til de 43 siste bokanmeldelsene som er publisert på nrk.no. Statistikken viser tydelig at NRK belønnes med klikk når kritikerne setter kjendisbøker under lupen. Det er Tale Maria Krohn Engvik – kjent som Helsesista – som topper listen med boken Våg å være voksen. Den 19. april hadde anmeldelsen fått nesten 40.000 sidevisninger.

En annen anmeldelse som drar opp snittet, er den som handler om den nye boken til kjendislege Kaveh Rashidi. Saken har fått nærmere 24.000 sidevisninger. Det er heller ikke mystisk at NRK får 33.000 klikk når det like før påsken anbefales 11 krimbøker i et språk som like gjerne kunne vært hentet rett ut fra forlagskataloger. Selvfølgelig vil folk ha med seg noen gode lesetips til hytta.

Trolig har et av de mest effektive grepene være å droppe poesien

—  Thomas Espevik

Suksesshistorie?

Den eneste diktsamlingen blant de 43 siste bøkene som er anmeldt hos NRK, er M. Seppola Simonsens Hjerteskog. Med sine 7.113 klikk er anmeldelsen tredje dårligst lest.

Det forteller at mangedoblingen NRK nå skryter av, ikke nødvendigvis er en suksesshistorie. Det kan like gjerne være et uttrykk for at smalere bøker velges bort på bekostning av kjendisbøker og andre utgivelser som treffer flere lesere. Var det dette som var strategien i anmelderprosjektet som startet i 2020?

Hvis NRK mener det er helt andre ting som gjør at de nå har fått litteraturkritikk til å fungere digitalt, kan rikskringkasteren kanskje dele noen av sine erfaringer? Så lenge det ikke handler om å droppe om poesien. For det rådet vil ikke Vårt Land følge.

Kulturredaktør i Vårt Land, Thomas Espevik, jobbet i NRKs kulturredaksjon fra 2015–2017.

Les mer om mer disse temaene:

Thomas Espevik

Thomas Espevik

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar