Kommentar

Palestinsk generasjonsskifte

VIKTIG VALG: Denne våren kan palestinsk politikk få en høyst tiltrengt fornyelse, som kan endre det palestinske samfunnet og dets relasjon til Israel og verden. Dersom valget blir noe av.

UTFORDRER: Den fengslede Fatah-aktivisten Marwan Barghouti utfordrer president Mahmoud Abbas. I 2017 ledet han en sultestreik i  fengselet, og disse kvinnene demonstrerte støtte til ham.

Når palestinerne om en måned går til valgurnene for velge nytt parlament, er det 14 år siden sist gang. Mange palestinere tviler riktig nok fortsatt på om valget vil bli holdt. Det ville ikke være første gang et palestinsk valg blir avlyst. Særlig spennende er presidentvalget 31. juli. Det kan bety slutten for Mahmoud Abbas presidentperiode - som skulle utløpt i 2009.

Abbas ble valgt til president i 2005 etter avdøde nasjonalsymbol Yasser Arafat. Arafats generasjon av Fatahledere har fortsatt å dominere de palestinske myndighetene. Fra sin tid som kamporganisasjon i eksil hadde de med seg en kultur av korrupsjon og manglende respekt for demokratiske rettigheter, som bare er blitt verre med årene, og som nå virker uutryddelig.

Arafat hadde med seg en kultur av korrupsjon og manglende respekt for demokratiske rettigheter som nå virker uutryddelig. Men valgene i vår kan endre på det.

—  Erling Rimehaug

Israel har hatt grunn til å være fornøyd med Abbas. Mens Arafat trodde på nytten av væpnet kamp, har Abbas holdt på at bare internasjonalt press og forhandlinger vil gi palestinerne selvstendighet. Han har også samarbeidet med israelske sikkerhetstjenester for å hindre terrorisme mot Israel - selv om han for å vise sitt nasjonale sinnelag av og til har hyllet terrorister.

Livstidsdømt fange utfordrer presidenten

Ved parlamentsvalget i 2006 vant den islamistiske organisasjonen Hamas, delvis på grunn av misnøye med Fatahs korrupsjon og myke linje overfor Israel. Det førte til en voldelig splittelse mellom Fatah og Hamas. Siden 2007 har Hamas styrt Gaza mens Fatah og Abbas bare styrer Vestbredden.

Mahmoud Abbas og ledelsen av Fatah har foran valget fått konkurranse fra den fengslede Fatah-aktivisten Marwan Barghouti. Han går til valg på en total fornyelse av det palestinske styret, slutt på korrupsjonen og respekt for demokratiske rettigheter. Han vil revitalisere den nasjonale frigjøringskampen og samle Vestbredden og Gaza igjen.

Barghouti var under intifadaen 2000 - 2005 leder for Tanzim, som var Fatahs væpnede styrker og gjennomførte en rekke angrep på israelske mål, inkludert terrorangrep på sivile. Han sitter i israelsk fengsel med fem livstidsdommer, og er uten sammenligning den mest populære palestinske politikeren. Sammen med den tidligere utenriksministeren Nasser al Qudwa, som er nevø av Yasser Arafat, har han dannet valglisten «Frihet». Al Qudwa står på topp, men Fadwa Bargouthi, Marwans kone, står på annenplass. Han stiller ikke til parlamentet, fordi han vil stille som kandidat i presidentvalget.

Mulig Hamas-seier bekymrer Israel

Også den tidligere sikkerhetssjefen i Gaza, Mohammad Dahlan, stiller liste ved valget. Han ble ekskludert fra Fatah etter en konflikt med Abbas, og lever nå i eksil i Emiratene.

Splittelsen i Fatah øker sjansene for at Hamas nok en gang skal bli valgvinner. Det har skapt bekymring i Israel. Israelske medier melder at den israelske sikkerhetstjenesten Shin Beth har forsøkt å overtale Abbas til å avlyse valget. Israel har de siste ukene arrestert 11 av Hamas kandidater på Vestbredden, trolig for å svekke Hamas muligheter til å drive valgkamp der.

De palestinske myndighetene kom i helga med en erklæring om at det ikke kan bli noe valg dersom palestinerne i Øst-Jerusalem ikke får stemme. Det oppfattes av mange som en mulig unnskyldning for å avlyse valget. Israel har ikke gjort det klart om de vil tillate palestinsk valg på det de mener er israelsk territorium. Men må de palestinske myndighetene ha en israelsk tillatelse for å arrangere valg på det de mener er palestinsk område?

Særlig usikkerhet og spenning er det knyttet til presidentvalget 31. juli. Mahmoud Abbas har ennå ikke avklart om han vil stille på nytt. En meningsmåling 23. mars ga 48 prosent for Barghouti, 28 for Hamas kandidat Ismail Haniyeh og 19 prosent for Abbas.

For noen år siden omtalte israelere Barghouti som en mulig palestinsk Mandela. Men de siste årene har israelsk politikk gått mot høyre og Barghouti mot venstre. Det er derfor høyst tvilsomt at Israel vil slippe ham ut selv om han skulle vinne et presidentvalg.

Formidabel oppgave venter valgvinneren

Dersom «Frihet» blir valgvinneren, vil det trolig føre til en stor omveltning i palestinsk politikk. Men det er ikke nok med nye folk. Å få bukt med den enorme korrupsjonen og få effektivisert statsapparatet blir en formidabel oppgave.

Enda mer krevende vil det bli å få samlet de palestinske områdene igjen. Nasser Al Qudwa reiste sist uke til Gaza for å ha samtaler med Hamaslederne. Han sa i et intervju at han ikke vil ha noe med politisk islam å gjøre, og at han ønsker å vinne tilbake Gaza fra Hamas. Han ble likevel godt mottatt av Hamas.

I 2006 brøt både Israel, USA og vestlige land forbindelsen med den palestinske regjeringen fordi Hamas deltok i den. Om Hamas får en formell posisjon innen de palestinske myndighetene, kan det skape diplomatiske kriser og kanskje påføre palestinerne sanksjoner.

For den jevne palestiner betyr det likevel mer om de kan få røsket opp i myndigheter som lenge har vært modne for utskifting. De har sittet så lenge på overtid at mange har mistet troen på at det kan skje noen forandring. Palestinerne går noen spennende måneder i møte.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar