Kommentar

For noen er våpen en gudgitt rettighet

SKUDD: For noen i USA er retten til å bære våpen det samme som retten til å puste fritt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Atlanta, Georgia er en 21 år gammel mann siktet for å ha drept åtte personer ved massasjesalonger. Sju av ofrene var kvinner, og seks av de drepte hadde asiatisk bakgrunn. Han erkjenner drapene, men benekter at angrepet var rasistisk motivert.

Noen dager senere begynte en ung mann, også han 21 år, å skyte inne på et supermarked i Boulder, Colorado. Tre av de drepte var ansatte på kjøpesenteret. En av dem var en politimann (51), som var den første som svarte på nødsamtalen fra butikken. De andre ofrene var i alderen 20 til 65 år. Ti personer ble drept.

Disse tragediene i USA føyer seg inn i et dystert mønster og en mørk statistikk: I 2019 ble det registrert hele 417 masseskytinger, hvor fire eller flere ble drept eller såret.

USA, med sine liberale våpenlover, ligger skyhøyt over andre vestlige land målt i antall drap begått med skytevåpen.

Retten til å eie ditt eget våpen er for mange i USA det samme som å puste. De sidestiller det med trosfriheten og retten til å si og mene hva du vil. Noen anser denne retten som en gudgitt rettighet, som ingen skal ta fram dem.

– Jesus ville kjempet for retten til å bære våpen, skrev tidligere viespresidentkandidat Sarah Palin på Twitter en gang våpenlovene var under debatt.

National Rifle Association Executive Vice President and CEO Wayne LaPierre speaks at Conservative Political Action Conference, CPAC 2020, at the National Harbor, in Oxon Hill, Md., Saturday, Feb. 29, 2020. (AP Photo/Jose Luis Magana)

– Ikke våpnenes feil

Så hver gang en tragedie skjer, vil noen si: Det er ikke våpnene det er noe feil med, det er de få som misbruker retten det andre grunnlovstillegget har gitt amerikanske borgere.

Det første og det andre grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven handler om ytringsfrihet og om retten til å bære våpen.

Wayne LaPierre har ledet mektige NRA – National Rifle Association – siden 1991. Etter massakren på Sandy Hook Elementary School i 2012, der 20 barn, mellom seks og syv år gamle, ble drept, sa han:

– Det eneste som stopper en «bad guy» med et våpen, er en «good guy» med et våpen.

Så uansett hva som skjer, er det ikke lovlydige borgere som eier våpen sin feil. Å kunne forsvare seg med sitt eget våpen trumfer det meste.

Retten til å eie ditt eget våpen er for mange i USA det samme som å puste, trosfrihet og å si og mene hva du vil

—  Une Bratberg

Koblingen mellom tilgang på våpen og bruken av våpnene til å skade andre, er ikke med i deres beregninger. Jo flere skader eller drap med våpen, dess større grunn er det til å eie et våpen – for å forsvare seg. Skal du unngå at noen kan skyte deg, må du kunne skyte dem først. Dette sirkelargumentet er nok for NRA.

I 2019 ble 15.300 mennesker ble drept med skytevåpen i USA, blant dem nesten 1000 barn og unge under 17 år, viser tall fra Gun Violence Archive. Nesten halvparten av verdens håndvåpen eies av amerikanere.

FILE - In this Feb. 18, 2018, file photo, Magaly Newcomb, right, comforts her daughter Haley Newcomb, 14, a student at Marjory Stoneman Douglas High School, at a memorial outside the school in Parkland, Fla. It’s been more than 1,000 days since a gunman with an AR-15 rifle burst into the school, killing 17 people and wounding 17 others. And yet, with Valentine’s Day on Sunday, Feb. 14, 2021, marking the three-year milestone, Nikolas Cruz’s death penalty trial is in limbo. (AP Photo/Gerald Herbert, File)

Halvparten av våpnene i USA

NRA er en av de mektigste interesseorganisasjonene i USA, som dessuten er det landet i verden med flest skytevåpen i privat eie, 120 per 100 innbyggere. Til sammenligning er tallet noe under 29 i Norge.

NRA jobber mot restriksjoner og mener flere våpen gjør landet tryggere. En gang var de en jaktorganisasjon for hobbyskyttere, og gjennom 70-årene var det intern debatt om hvor politiske og synlige de skulle være. På et møte i 1977 ville ledelsen i NRA at de skulle bli en friluftsorganisasjon, men det ble kuppet, og NRA endte opp til nærmest å bli det motsatte. De gikk inn i valgkampen på Ronald Reagans side, og er en av de mest vellykkede interesseorganisasjonene landet har hatt.

Organisasjonen støttet Trumps valgkampanje i 2016 med 30 millioner dollar – mer enn noen annen uavhengig gruppe.

NRA har slått seg konkurs, men konkursen er et ledd i prosessen med å flytte virksomheten fra New York til Texas. Det skjer etter at New York reiste sak mot dem og leder Wayne LaPierre.

Vanskelig å gjennomføre

USAs president Joe Biden ivret for strengere våpenlover under valgkampen, og gjennom mange år før det. I februar ba han Kongressen om å starte arbeidet med en reform av våpenlovene, og vil øke bruk av bakgrunnsjekker av folk som vil kjøpe våpen. Han tok også til orde for å forby angrepsvåpen.

– Dette bør vedtas straks. Det vil spare liv, amerikanske liv. Jeg trenger ikke vente et minutt til, heller ikke én time, for å ta fornuftige skritt som vil redde liv i fremtiden, sa han.

Bare ti dager før drapene i Boulder, ble et lokalt vedtak om våpenkontroll og forbud mot enkelte typer våpen avvist i retten i Colorado, etter at NRA gikk til søksmål mot forslaget om å forby angrepsvåpen.

Kort tid etter dro 21-åringen med våpenet han hadde kjøpt seks dager tidligere og begynte å skyte.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kommentar