Kommentar

Er «mor» på vei ut?

Harruhørtpåmakan! Nå får vi ikke lenger lov å si «mor», men kalle oss for «fødeforelder». Og «nordmann» må også ut av språket, fysjom! Eller var det ikke helt slik det hang sammen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det hender politikere må gå ut i sosiale medier for å rette opp i misforståelser. Kanskje de til og med må kommentere presseoppslag de mener kom helt galt ut. Men meldingen som barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad la ut på Facebook tirsdag kveld, er av den sjeldne sorten.

«Det er ikke, og vil aldri bli, aktuelt for KrF å bytte ut ordet mor med fødeforelder», skrev han i en litt oppgitt tone.

Det er ikke, og vil aldri bli, aktuelt for KrF å bytte ut ordet mor med fødeforelder. Den siste tiden har det gått en...

Posted by Kjell Ingolf Ropstad on Tuesday, February 16, 2021

Og hvorfor fant han det nødvendig å dementere noe verken han eller partiet hans har gått inn for?

Fordi historien om en lovtekst der «fødeforelder» visstnok skulle erstatte ordet «mor» hadde begynt å leve sitt helt ustyrlige liv, både i sosiale medier, i leder- og nyhetsartikler i aviser og i direktesendte radiodebatter.

Hvor begynte det?

Det er en lang historie som forteller mye om sosiale medier og kildekritikk, men også om noen krevende prinsippdiskusjoner som vi står oppi, der det gjelder å balansere ulike hensyn opp mot hverandre. I Morgenbladet denne uken viser litteraturhussjef Trond Åm i en kronikk på en presis måte hvordan en storm i et NOU-vannglass er skapt. Det har altså ikke vært noen ihuga trans-aktivister på ferde, slik flere har antatt, bare litt for mange engasjerte mennesker som har trukket konklusjoner på sviktende grunnlag.

Barneloven skal endres. Det er et viktig og møysommelig arbeid, der et utvalg har jobbet over tid med et utkast. I desember la barnelovutvalget fram en NOU med navnet «Ny barnelov. Til barnets beste».

Der diskuteres det hvordan en lovtekst kan være ikke-diskriminerende i en tid der ulike familiekonstellasjoner skapes. Begreper som «medmor» har vært brukt en god stund, også i lovtekster og offentlige skjemaer. Barnelovutvalget drøfter på en åpen måte om det er mulig å finne begreper som ikke utelukker noen foreldre, men som samtidig kan oppfattes presist og ukontroversielt. Lovverket fastslår allerede at ingen skal diskrimineres på bakgrunn av seksuell legning eller orientering. Da bør heller ikke en ny barnelov bidra til å definere noen typer foreldreskap som riktigere enn andre. Utvalget skriver at begreper som «fødeforelder» eller «den andre forelderen» kan vurderes, men anbefaler ikke disse uttrykkene, da de fastslår at det vil være usikkert hvordan slike begreper vil bli forstått og mottatt.

… så dukket det kom en tweet fra Snoen

Det var ikke all verdens debatt om denne NOU-en da den ble lansert. Men en tweet fra Jan Arild Snoen vekket min og mange andre mediefolks interesse. Det er ikke så rart, for Snoen er en kommentator det ofte er verdt å låne et øre til. Denne gangen tok han litt hardt i. Han hadde lest Minerva-journalist Andreas Masvies sak om barneloven, og var blitt mektig provosert.

På morgenmøtet i vår nyhetsavdeling diskuterte vi dette. Journalist Lara Rashid ble spurt om å sjekke ut hva som kunne ligge i saken. Var det ikke helt utrolig hvis «mor» skulle forsvinne fra barneloven?

Journalisten gjorde jobben sin, sjekket kildene og meldte tilbake at dette ikke stemte. Det var aldri foreslått at barneloven skulle endre begrepsbruken på denne måten. Andre medier valgte en annen strategi.

… og en artikkel i Nettavisen

Ifølge Åm begynner ballen nå å rulle. Civitas filosof Lars Kolbeinstveit hevder feilaktig at barnelovutvalget «[n]ylig har funnet ut at det kanskje ikke bør hete «fødemor» lenger, men «fødeforelder». Avisa Nordland følger opp på kommentarplass, det gjør også en Adresseavisen-spaltist.

Nettavisen følger på: «Kraftige reaksjoner etter fjerning av «mor» i lovverket, står det å lese der. Historien om NOU-en får følgende omtale der: «I utredningen har utvalget kommet frem til at terminologien må drastisk endres, og at loven ikke lenger gjør bruk av ordene «mor», «far» og «medmor» og heller ikke bruker ordene «kvinne» og «mann».

Nå får også Klassekampen og Dagsnytt 18 vann på mølla – i tillegg til de høyreorienterte bloggene Resett og HRS. Skarer av opprørte lesere kastet seg på. Og selv etter at en rekke medier har korrigert sine artikler, blir påstandene delt og hausset opp av folk som kun leser titler.

Språkbråk

Det gikk også rimelig fort i svingene da NRK fyrte opp en språkdebatt. Språkrådet skulle øyensynlig ønske å vrake ordet «nordmann» fra språket vårt, for ikke å diskriminere kvinner. NRK publiserte en tittel det overhodet ikke var dekning for i saken, og har beklaget dette.

Men både politikerne Jenny Klinge (Sp), Himanshu Gulati (Frp), Abid Raja (V) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kastet seg raskt på. Vår kulturminister ville endog forsvare ordet nordmann «til døden tar oss», mens Vedum gikk ut i VG og sa at dette var «fullstendig historieløst» av Språkrådet. Burde virkelig Språkrådet bruke tid på sånt, la han retorisk til. Men dette har altså aldri Språkrådet tatt til orde for. Både Dagbladet, VG, Nettavisen, BA og en rekke andre medier valgte altså å bruke tid på å hente inn kritiske røster og publisere misvisende saker og lederartikler etter tittelfeilen hos rikskringkasteren vår.

Identitetspolitiske symbolsaker

Hvorfor denne iveren etter å kaste seg på slike saker? Politikere og medier jakter på engasjement, sosiale medier drives av følelser og rask respons. Og i hastverkets tid blåses identitetspolitiske symbolsaker opp til det ugjenkjennelige. Det er trist av to grunner: Diskusjonene om et diskriminerende språk er for viktige til at de bør fyres opp av våsete journalistikk. Språk definerer. Derfor må og bør vi diskutere hvilke begreper som faktisk ikke oppleves som nøytrale av enkelte grupper – selv om avsenderen mener de er det. Det er også trist å se at det har vært en så dårlig uke for kildekritikk, selv i seriøse, redaktørstyrte medier.

I hastverkets tid blåses identitetspolitiske symbolsaker opp til det ugjenkjennelige.

—  Veslemøy Østrem, nyhetsredaktør

Etter at i hvert fall de seriøse mediene hadde beklaget og rettet opp i sine artikler, valgte påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug å fyre på igjen. På sin Facebook-gruppe med 160.000 følgere, valgte hun på onsdag og formulere sin respons på de to sakene slik:

«Nå skal visst ordet «nordmann» skrotes. ( …) Det er ikke til å tro! Dette er politisk korrekt galskap fra ende til annen. Det skal ikke hete «mor» og «far», men «fødeforelder» …

Og så lover hun å kalle seg stolt nordmann uansett hva Språkrådet måtte mene.

Dette er usmakelig fisking i opprørt hav og lover ikke spesielt godt for en opplyst og samlende politisk debatt i årene som kommer.

Nå skal visst ordet «nordmann» også skrotes. For litt siden spøkte jeg med at det neste er vel at de politisk korrekte...

Publisert av Sylvi Listhaug Onsdag 17. februar 2021







Les mer om mer disse temaene:

Veslemøy Østrem

Veslemøy Østrem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar