Kommentar

Effekten av «Stand back, stand by»

Da Trump holdt sin mørke tale til tilhengerne onsdag, gjentok han oppfordringen om å ikke å akseptere valget. Han derfor ansvar for volden som skjedde i Washington. Evangelikale kristne er blant de som bør reflektere over sin støtte til presidenten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det mange har omtalt som et «kuppforsøk» i den amerikanske kongressen onsdag kveld viste til fulle at en del av Trumps tilhengere var villig til å omgjøre ord til maktbruk og udemokratisk vold. En hel verden fulgte den voldelige demonstrasjonen midt i hjertet av det demokratiske USA.

Konspirasjoner

«Stand back, stand by» lød president Donald Trumps oppfordring til den høyreekstreme gruppen Proud boys under valgkampen i høst. Dette er en gruppe som besitter store mengder våpen. I går gjentok den avtroppende presidenten en liknende oppfordring til sine tilhengere, som allerede var samlet i tusenvis i Washington.

I talen gjentok han en rekke drøye konspirasjoner. Blant annet at valget er stjålet og at folket ikke må akseptere det. Etter dette ba han sine egne tilhengere om å marsjere i retning av kongressen. Tydeligere enn det kan ikke en oppfordring til opptøyer og bråk gjøres. Nok en gang ga han klar beskjed om at visepresident Mike Pence burde presse gjennom en avvisning av valget, ved å sende resultatet tilbake til flere delstater.

Det førte til at flere tusen av Trumps tilhengere brøt seg gjennom sperringene utenfor kongressen. Flere kom seg også inn i kongressen og det ble avfyrt skudd, og en kvinne mistet livet. Bildene av opprørerne i Nancy Pelocys stol og på podiet av kammeret, vil bli stående som bevis på hvor langt det kan gå når konspirasjonsteorier fra øverste maktperson i et land, blir brukt til å manipulere.

Godkjenningen av Biden utsatt

Opptøyene førte til den amerikanske kongressen måtte avbryte godkjenning av valget og av Joe Biden som ny president. Det var nok også et viktig mål for demonstrantene, som ikke ønsker en slik godkjenning. Derfor var det svært viktig at møtet ble tatt opp etter at politiet igjen hadde tatt kontroll over bygningen.

Vi kan håpe at majoriteten av Trumps velgere nå ser hva han er i stand til, og hva de mest voldelige tilhengerne hans også er i stand til.

—  Berit Aalborg, politisk redaktør

Trump har en rekke ganger uttalt at den påtroppende president Joe Biden vil være en «illegitim» president. Etter Trumps tunge beskyldninger om valgjuks, kan det ha framstått som maktpåliggende for en del av hans tilhengere å stoppe maktovertagelsen. Trumps oppfordringer til at Pence skulle avvise valget, gjorde også den republikanske visepresidentene var i fare for demonstrantenes sinne i går.

Tok delvis og sent avstand

Mens det ble kjent at det var avfyrt skudd i kongressbygningen kom det ingen oppfordring fra Trump om at demonstrantene burde trekke seg tilbake og dra hjem. Han ba dem riktignok å om akseptere politiet, men det var ingen marsjordre om å avslutte opptøyene. Dersom Trump hadde gjort nettopp dette i en tidlig fase, ville mange av hans tilhengere ha lyttet til ham. Da han til slutt la ut en video med oppfordring om at folk måtte dra hjem, hadde opptøyene pågått to til tre timer. Det er også verdt å merke seg at han også i denne meldingen fortsatt poengterte at valget var stjålet. Dermed var det kun en delvis oppfordring til sine tilhengere.

Etter det vi vet, satt Trump selv lenge i Det hvite hus og fulgte opptøyene på TV. I en normaltilstand ville en amerikansk president tatt en lederrolle i en slik situasjon. Men det skjedde først etter at både framstående republikanere og demokrater, inkludert Joe Biden, hadde bedt ham instendig om å gjøre det.

Men dette er ingen normalsituasjon. Tidligere har ingen presidenter i USA underkjent valget slik Trump har gjort. Hans konspirasjonsteorier har fortsatt til tross for at mange søksmål har blitt avvist i retten, inkludert høyesterett.

Radikalisering av de evangelikale

Til nå er det ingen rapporter om at evangelikale kristne bidro til de voldelige opptøyene. Likevel vet vi at majoriteten av hvite kristne har vært aktive støttespillere for Trump. De bidro også til at han kom til makten til tross for hans mange drøye påstander og løgner gjennom valgkampen i 2016. Flere evangelikale har også direkte og indirekte støttet Trumps konspirasjonsteorier etter høstens valg. Dette viser hvor radikaliserte flere av de kristne miljøene i USA har blitt.

De evangelikale valgte Trump i 2016 fordi han støttet dem i saker som innstramming av abortloven, i synet på konservative høyesterettsdommer og i spørsmålet om Israel. I ettertid er det å håpe at flere kristne miljøer miljøene tar en kritisk selvrefleksjon om sin egen rolle i å sikre Trump makt. Valget av politiske ledere bør bygge på noe annet enn noen få enkeltsaker. Det bør ta utgangspunktet i et helhetlig samfunnssyn, en politisk vilje til å dra samfunnet i riktig retning. og ikke minst evnen til å snakke ærlig og sant. Også norske kristne som har støttet Trump bør gjøre seg de samme refleksjonene.

Svak sikkerhet i kongressen

Det er overraskende at sikkerheten var så svak i Kongressen og at Nasjonalgarden ikke ble hentet inn, mens det samlet seg tusenvis av mennesker i Washington. Dette vil trolig bli et tema i ukene som kommer. Denne dagen burde det ha vært fullt sikkerhetsoppbud i Washington. Da kunne ikke demonstrantene tatt seg inn i selve kongressbygningen.

Det er også oppsiktsvekkende at en amerikansk president oppildnet til et angrep på demokratiets høyborg i USA. Det sier mye om Trump og hans manglende demokratiske sinnelag. Men det bør ikke overraske noen, siden han allerede hadde bedt sine partikollegaer i staten Georgia om å «finne stemmer», slik at han kunne vinne.

Kongressens aksept

Det er uhyre viktig at kongressen raskt gjenopptok godkjenningen av Joe Biden som president etter den voldelige aksjonen.

Vi kan håpe at majoriteten av Trumps velgere nå ser hva både han og hans mest voldelige tilhengere er i stand til, og at mange nå forstår og tar avstand fra hans konspirasjoner. Debatten i Kongressen etter den voldelige akjsonen viste at en del republikanerne trakk sin støtte til Trumps løgnaktige påstander om valgjuks, ved å stemme for en aksept av Biden som valgt president. Dessverre var det likevel alt for mange som valgte å legge konspirasjonene til grunn og stemme mot denne godkjenningen.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar