Et stort bilde av trær i høststemning prydet veggen under Aps landsstyremøte på Youngstorget på tirsdag. Det ga en slags mollstemning og understreket alvoret for partiet, som var samlet for å evaluere et historisk dårlig valg.
Det var en åpenhjertig og selvransakende Ap-leder som entret talerstolen. Ikke bare tok han ansvaret for det dårlige valget. Han forklarte også hvordan Sp hadde fått til det Ap ikke maktet: Å fange frustrasjonen i deler av distriktsbefolkningen.
LES OGSÅ: Aps valgkamp refses som skivebom
Grønn omstilling
Mye av den samme selvransakelsen viste Støre også i klimapolitikken. Før møtet hadde Ap-lederen allerede meldt at partiet nå vil legge inn alle krefter for å få til en omstilling av norsk industri. Han vil ha en grønn industripolitikk. Eller som han selv sier: «Vi skal utvikle, ikke avvikle norsk industri».
I flere av intervjuene etter talen viste Støre forståelse for at mange opplever at Ap ikke maktet å gi tydelige svar i klimapolitikken. Mange unge frykter framtiden.
Etter en sommer med klimademonstrasjoner, hete i Europa og bompengekrangel bekreftet han at Greta Thunbergs tale i FN gjorde sterkt inntrykk. Hun gikk hardt ut mot verdens politiske ledere for deres klimaunnfallenhet.
Helt i begynnelen av hans ledertid lovet da også Støre sin egen ungdomsorganisasjon sterkere gjennomslag. De har i tiår kjempet for en tydeligere klimapolitikk. Mange av dem hadde nok forventet raskere og tydeligere gjennomslag med Støre som leder. Først i år fikk de partiet med seg på å si nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.
LES OGSÅ: Støre vil ikke snakke om MDG-samarbeid
Sterk industrifraksjon
Men selv om Støre skulle ønsket seg en tydeligere klimaprofil, finnes det en annen fraksjon som må ivaretas. Industrifraksjonen med fagbevegelsen i front er selve ryggraden i arbeiderbevegelsen.
Dersom Ap skal makte å forene en grønn klimapolitikk med en industripolitikk som også industrifraksjonen kan leve med, er han avhengig av å ha begge grupperingene med. Kanskje har han også rett når han sier at dersom ikke Ap makter det, kan ingen makte å samle disse sidene.
Derfor skal Ap nå ta et klimakrafttak. I talen sin nevnte han en rekke områder som skal diskuteres eller utvikles i tiden som kommer. Noen av dem er havvind, karbonfangst og lagring, treindustri og hydrogen fra vind og vannkraft.
Støre siterte også sin svenske kollega Stefan Löfven: «Jeg frykter ikke ny teknologi, jeg frykter gammel». Akkurat det er det ikke vanskelig å forstå.
Derfor hadde han et tydelig budskap til både LO-lederen og AUF-lederen, med en bønn om samarbeidet for å få det til.
Ingen selvfølge
Men det er ingen selvfølge at han får disse to mektige fraksjonene til å samarbeide. Kort tid før landsstyremøtet kunne man lese i VG om full strid mellom partitopper i Ap om klima. LO-topp Jørn Eggum advarer partikollega Raymond Johansen mot et klimasamarbeid med MDG. Hans budskap er: «Vi kan ikke samarbeide med de som avvikle, ikke utvikle olje- og gassnæringen».
Dessuten er LO-leder Hans Christian Gabrielsen en av de hyppigst foreslåtte kandidater som ny Ap-leder dersom Støre skulle trekke seg. En spekulasjon som fagbevegelsen passer på å holde varm, og som mest av alt er et subtilt pressmiddel for holde Ap-ledelse i øra i olje- og industripolitikken.
Durabelig smell
Kanskje er det ikke så rart at fagbevegelsen forsøker å vise styrke. De gikk på en durabelig smell under årets landsmøte. For mens klimafraksjonen, med AUF i front, jublet over landsmøtets nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja, var skuffelsen i LO voldsom.
I etterkant gikk Fellesforbundet Jørn Eggum ut med sin tydelige frustrasjon. Til Dagbladet sa han at saken har kraft til å splitte arbeiderbevegelsen.
På den andre siden vil AUF betydelig lenger enn årets miljøseier. De har vedtatt at de ønsker en styrt avvikling av petroleumsindustrien innen 2035. AUF-leder Ida Libak kom den gangen med noe som trolig oppfattes som en krigserklæring i deler av fagbevegelsen: «Norsk olje og gass prøver å fremstille det som at norsk olje og gass er så ren at den er en del av løsningen, ikke problemet. Det er helt feil, og det skal vi i AUF fortsette å si ifra om».
Tøff jobb
Støre har altså en vanskelig jobb foran seg med å samle disse motpolene i eget parti. Det er et prosjekt med stor mulighet for å mislykkes.
På den andre siden har han ikke særlig valg. For Ap er helt avhengig av å lykkes på begge disse to politikkområdene dersom det fortsatt skal være et stort og ledende parti på venstresiden i norsk politikk.
Støre vil derfor legge alt han har av krefter for å få det til. Men han må også være kreativ. For det er jammen ikke lett å se for seg kompromissene som begge sider kan leve med.
Skulle han få det til, vil gevinstene være store og Støre vil bli genierklært. Ap-lederen har altså alt å vinne på en slik strategi. Men han må lykkes. For både han og Ap har også alt å tape.