Kommentar

Høyt spill om sannheten

Tvilen rundt Donald Trumps forslag til ny høyesterettsdommer blir sterkere.

Mandag kveld sitter Brett Kavanaugh og kona Ashley Estes Kavanaugh i studioet til TV-kanalen FOX News og svarer på intime spørsmål. For en ukes tid siden så veien til et livslangt verv og sterk innflytelse som ny høyesterettsdommer rimelig enkel ut for den konservative 52-åringen Kavanaugh, og for president Donald Trump, som har nominert ham.

Nå er situasjonen annerledes.

«Førpremiere».

Amerikanske medier omtalte intervjuet på den Trump-vennlige FOX-kanalen som en «førpremiere» på forklaringen 53-åringen vil gi når han stiller til høring i Senatets justiskomité i dag. Ifølge jussekspert Russell Wheeler er det høyst uvanlig, kanskje første gang, at en kandidat stiller til et intervju – før en eventuell utnevnelse – slik som Kavanaugh og kona gjorde.

Til høringen kommer også psykologiprofessoren Christine Blasey Ford. Hun har anklaget Kavanaugh for voldtektsforsøk på en fest på 1980-tallet. Hun var 15 år, han 17. Han skal ha holdt hånden over munnen hennes, så ingen skulle høre at hun skrek. En venn av Kavanaugh var også til stede, og alle var fulle. Begge gikk på videregående skole i Maryland. Groteske anklager, sier kandidaten.

Senere har en annen kvinne, Deborah Ramirez, hevdet overfor The New Yorker at Kavanaugh presset penisen sin opp i ansiktet hennes på en universitetsfest for over 30 år siden.

– Den andre kvinnen har ingenting. Hun var full, helt ødelagt, sier Trump om 
påstandene.

I går kveld norsk tid kom anklager fra en tredje kvinne. Julie Swetnick (55) sa  at Kavanaugh har oppført seg aggressivt og befølt jenter uten samtykke på fester på begynnelsen av 1980-tallet.

LES MER: Hvorfor le? Trump har jo helt rett

Skyttergrav.

Anklagene har havnet i partipolitikkens dype skyttergraver. Det er ikke rart. Denne saken er kompleks, og sannsynligvis uløselig. Utnevnelser til amerikansk høyesterett er i utgangspunktet partipolitikk. Dommerne sitter på livstid, og ved å få sine kandidater inn, kan president Trump sette sitt stempel på amerikansk politikk mange år etter at han er ferdig som president. Den politiske makten i embetet er stor.

Dette står Senatet overfor: Hvordan skal de forholde seg til en voldtektsanklage og at den som anklages kategorisk avviser det som ren løgn?

De mørke skyene som har bygd seg opp over Kavanaugh må få konsekvenser. New York Times skriver på lederplass at dersom nominasjonen blir tvunget fram uten videre etterforskning, bare vil øke tvilen i befolkningen om kandidatens ærlighet og karakter.

LES MER: Høyredreining for framtida

Ikke guttestreker.

Det er ord mot ord, før høringen går i gang torsdag ettermiddag norsk tid. Men anklagene Ford kommer med, må tas på alvor. De kan og skal ikke avvises som «guttestreker», som noen politikere sa i begynnelsen. Flere republikanske senatorer har også kalt beskyldningene for bakvaskelser og bedt om at avstemningen gjennomføres uansett etter dagens høring. Donald Trump har skrevet på Twitter at demokratene spiller et spill i sin onde plan for å ødelegge «dette fine mennesket», og at de «ler i kulissene». Og at Amerika må «be for Brett Kavanaugh og familien.» Men også at han er åpen for å trekke nominasjonen dersom overgrepsanklagene overbeviser. – Hvis jeg trodde han var skyldig i noe sånt som dette, ja, helt klart. Jeg vil følge med. Jeg vil se det, sa Trump.

#Metoo.

Komiteen som skal forhøre henne, består bare av menn, og har innsett hvor lett det kan tippe gal vei. Derfor vil de ha en utenforstående kvinnelig jurist til å stille spørsmålene. Et panel med eldre, hvite menn som sår tvil om hennes troverdighet, gir ubehagelige assosiasjoner til da juristen Anita Hill måtte forklare seg på direktesendt TV, om seksuell trakassering fra Clarence Thomas. Han ble likevel høyesterettsdommer, med knappest mulig flertall. Obamas senere visepresident, den godt likte og joviale Joe Biden, har i ettertid sagt at han burde be Hill om unnskyldning for hvordan han oppførte seg under høringen. Dette vil de for all del unngå skal skje i dag. Det vil være en for stor politisk kostnad i #metoo-tidsalderen, hvor toleransen med rette har blitt lavere for holdninger som Anita Hill ble til del.

Den republikanske senatoren fra Alaska, Lisa Murkowski, er en av flere republikanske politikere som ikke kjøper at dette skal være et «demokratisk komplott». Hun var en av de kritiske røstene til Kavanaugh i utgangspunktet, og har gjort det klart at hun er dypt bekymret for anklagene.

Hvem har rett?

Hvem snakker sant? Skal det du gjorde som 17-åring, uansett hvor alvorlig, forfølge deg gjennom hele livet? Er det grunn god nok for ikke å bli høyesterettsdommer? Hvorfor sto ikke Ford fram med anklagene tidligere, og hvorfor anmeldte hun ikke saken for 35 år siden? Dette er spørsmål som blir heftig debattert i amerikanske medier. Men, som mange har påpekt, ingen har rett til å bli høyesterettsdommer.

Christine Blasey Ford fortalte ingen om det som skal ha skjedd, før i terapi i 2012. Hun har sagt det har preget og forandret henne. Hun husker ikke detaljer, og Trump har sagt at hvis det hadde vært noe sannhet i dette, hadde foreldrene eller hun anmeldt det for lenge 
siden.

Bli hørt.

Men vi har lest mange nok historier og forskning som forteller at det slett ikke er tilfelle. Tvert i mot.

Denne saken handler ikke om Kavanaugh er en bra mann i dag eller ikke, men om at  Christine Blasey Ford skal bli hørt, og at hennes anklager må bli tatt på alvor. Hvis ikke, er det et tydelig tegn på at hennes opplevelser ikke er viktige nok, uansett om de er sanne eller ikke.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave torsdag 27.september 2018. 

(Oppdatert med en tredje kvine som anklager Kavanaugh, og Trumps reaksjon under en pressekonferanse onsdag kveld. Brett Kavanaugh og Christine Blasey Ford skal etter planen stille i høring i justiskomiteen i Senatet, fra kl. 16 norsk tid 27/9/18)

Bilde: Fra TV-intervjuet på FOX, mandag kveld

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar