Flisen i din søsters øye

De fleste kaller det tradisjon når fedre følger døtre opp kirkegulvet, og gir henne til ektemannen. Men undertrykkende når muslimske kvinner velger å bruke hijab.

Publisert Sist oppdatert

Da min mor skulle gifte seg i Gildeskål kirke i Nordland i 1955, hadde 
hun funnet seg en mann sørfra. Min far var Oslo-gutt, og kom fra en familie med borgerlige tradisjoner. Store ­deler av hans familie var kommet hele veien fra sør for å overvære seremonien og bryllupsfesten. Derfor ble det bestemt at paret skulle følge den moderne vielses­-
tradisjonen fra Oslo: Brudens far skulle følge henne opp kirke­gulvet. Dette skapte reaksjoner i min mors familie og på øya der hun kommer fra: «Hvorfor kunne ikke brudeparet gå opp kirkegulvet sammen, som vanlige folk?» Noen mente dette var jåleri.

Norsk tradisjon. Min mors hjemsted kan ikke ha vært det eneste stedet i Norge der det ble reagert 
på fedrenes deltagelse i kirke­bryllup i tiårene etter andre ­verdenskrig. Slik Vårt Land skrev denne uken, er det ingen lang tradisjon i Norge at far følger bruden 
og overleverer henne til den kommende ektemann. Tvert imot er tradisjonen at norske par har gått sammen opp kirkegulvet.

Går vi ennå noen tiår tilbake, var også den hvite brudekjolen et ukjent fenomen i Norge. Den gamle norske brudekjolen var svart. Den skulle brukes både i begravelse, barnedåp og konfirmasjon. En egen kjole til bruk i bryllup var nemlig en luksus kun de aller rikeste unnet seg.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP