Analyse

Startskudd for Frp i plagsomme allianser

INNVANDRINGSPOLITIKK: Et lag av Ap, Sp og Frp gjorde en sur innstramming av innvandringspolitikk bare enda surere for Venstre og KrF. Den nye trioen kan plage dem igjen og igjen.

I budsjettavtalen måtte Solberg-regjeringens minste partnere tåle Frp-seier om strengere botidskrav og innstramminger i underholdskravet for familiegjenforening. Men da hasteforslaget med innholdet passerte Stortinget mandag, serverte Ap overraskelsen:

Partiet foreslo syv ekstra innstrammingsforslag, der fire av dem ble vedtatt med støtte fra Sp og regjeringens egen budsjettpartner Frp.

Tre kan tvinge i kne

Venstre reagerer kraftig, kaller det en «katastrofe» og frykter for hva som kan skje om et mulig Ap/Sp-styre får støtte fra Frp til innstramminger etter valget neste år. Men hendelsen er også en påminnelse om hvordan Frp, Ap og Sp i enkeltsaker kan tvinge regjeringen i kne frem mot stortingsvalget. Og svekke KrFs og Venstres profil i regjering.

Frp har trolig bestemt seg for presse Venstre og spesielt KrF bare enda tøffere fremover. Selv om Frp støttet budsjettavtalen subsidiært, var det krangel om innholdet kort etter at den var presentert.

Frp: «Skal bare informere»

Frps fortelling om seier for «kristne» kvoteflyktninger skapte mest oppstyr. Nestleder Sylvi Listhaug bidro til flere konfrontasjoner med KrF for å gi oppmerksomhet til Frp-versjonen om at det var kristne det handlet om.

Og til tross for budsjettavtalen mener Frp at partiet har frihet til å stemme som de vil og danne andre flertall i mange saker fremover. Det gjorde Frp-leder Siv Jensen helt klart et stykke ut i Finansdebatten forrige torsdag.

Hun poengterte at Frp kun «skal informere» sine budsjettpartnere dersom partiet velger andre veier. Avtalen har nemlig ikke de bindingene man «prøver å skape inntrykk av, snarere tvert imot».

Bonus med Ap og Sp

Og i fritt svev var partiet alt mandag: Forslagene Ap vant frem med, var pålegg til regjeringen om å utrede strengere praktisering av flere grep på flyktningfeltet. Det handlet om å skjerpe klarlegging av identitet og av underholdskravet og tilknytningskravet i familieetableringssaker. Siden Aps grep var utredning, ble det lettere for Sp å gi støtte til fire av forslagene.

Begge partier stemte riktignok mot Frps innstramminger i selve budsjettavtalen. Men Frp fikk til slutt i pose og sekk:

Innstrammingene KrF og Venstre måtte tåle - pluss ekstrabonus ved å sikre flertall med Sp for Aps pakke. I Frp er det fortsatt mye surhet mot KrF og Venstre etter budsjettstriden. Derfor var det ingen grunn til å være snill.

Smusse til profil og seire

Slik kan Venstre og KrF også bli tapere på andre felt fremover: «Alliansen» av de tre kan nemlig servere forslag som samler flertall om mer enn innvandring. Det kan handle om nye finter mot ulv - eller å «pynte» på enkelte klimatiltak og liberale asylordninger.

Venstre og KrF kan først ha måttet kjempet mot Høyre innad i regjeringen for etterpå å oppleve at Frp og makkere «smusser til» produktet med ekstraforslag når Stortinget sluttbehandler. Og når stadig mer etter nyttår handler om valgkamp, kan konkurrenter i SV og Miljøpartiet De Grønne terge de to med at sakene deres går feil for dem i regjering.

Mandagens overraskende innstramminger kunne ikke Venstre og KrF gjøre noe med. Men et variert utvalg hendelser av dette slaget kan klusse til dagsordenen for to partier i sperregrensekamp.

---

Makt-trio

  • Ap, Sp og Frp samler i sum 95 mandater i dagens storting. Det er et overveldende flertall mot regjeringen om de tre finner sammen.
  • Ap kjemper for en egen solidaritetspott til hjelp for flyktninger i nærområder, men har samtidig strammere forslag på gang i innvandrings- og integreringspolitikken.
  • Det var noen av disse som dukket opp fra partiet da Stortinget hurtigbehandlet regjeringens og Frps innstramminger på noen punkter i flyktningpolitikken mandag.

---


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse