Analyse

Melby og makkerne foran krisejobbing i nervøst parti

ANALYSE: Guri Melby må som ny Venstre-leder ikke bare klare den jobben Trine Skei Grande ga opp: Binde lederskapet sammen. Hun må også håndtere opptakten til en mulig valgkatastrofe.

Etter at valgkomiteen samlet seg om Melby og foreslo Sveinung Rotevatn og Abid Q. Raja som nestledere i den nye topptrioen, puster lokale Venstre-topper ut. Det har vært et halvår med unntakstilstand, der bare lederkamp og skrale galluptall – ikke politikk – har gitt Venstre overskrifter.

Men helt frem til landsmøtet kan det være litt nervøst. Vil skuffede krefter jakte støtte til et benkeforslag på Abid Q. Raja? Svaret fra Per A. Thorbjørnsen, komiteens leder, var at han var «helt sikker på at landsmøtet håndterer en slik situasjon».

LES OGSÅ: Guri Melby innstilt som ny partileder

Blir nervøst frem mot landsmøtet – hva gjør Raja-vennene?

Kort etter at innstillingen var klar, skrev Raja selv på Facebook at han «var innstilt på å jobbe sammen i dette teamet» og at han hele tiden hadde sagt «at det ikke er et «must» for meg å bli leder».

Flere lokale profiler som Vårt Land var i kontakt med før helgen, tviler på om Raja kan samle delegater nok. Enkelte gjorde sine private opptellinger før sommeren, de mener han ville strevd med å vinne lederjobben også i landsmøteduell mot Rotevatn.

Melby favner trolig nå bredere enn Rotevatn – og kan med en enstemmig innstilling bak seg stå enda bedre rustet til å vinne en eventuell styrkeprøve. Hun bekreftet overfor VG søndag ettermiddag at hun ville gå inn i kampvotering om hun skulle bli møtt med det.

Etter avklaring venter nye småkamper

Men selv om personstrid rundt Venstre har vunnet overskriftene i trekvart år, har tillitsfolk vært vel så opptatt av hva slags politisk kurs som skal vinne frem i både nytt program og etter et stortingsvalg. Da kan rødgrønne ha vunnet – og Venstre igjen stå foran interne småslag.

Det gjelder ikke minst om hvor tett partiet skal koble seg til gamle sentrumsvenner – eller om partiet skal opptre som et tydelig liberalt, borgerlig opposisjonsparti. At nettopp slike store veivalg står foran den foreslåtte ledertrioen, gjør det neppe rolig i partirekkene. Det kan ulme også mot landsmøtet neste vår, måneder før stortingsvalget.

Utdanningsminister Guri Melby svarte på spørsmål fra pressen. Foto: Fredrik Hagen.

Melby blir hovedansikt i kamp mot valgfiasko

Valgkomitéleder Thorbjørnsen sier at «det er tre stykker som skal dra lasset sammen». Men likevel vil nettopp Melby nå være hovedansiktet i kampen for å unngå fiasko og landing under sperregrensen 13. september neste år.

Bare én gang etter årsskiftet har Venstres gallupsnitt nærmet seg sperregrensen. Det var måneden etter at Frp hadde forlatt regjeringen – og Venstre inntok samarbeidsmodellen som samler partiet. Men kort etter trakk Grande seg. Og personstrid preget overskriftene om Venstre som ikke handlet om statsrådenes korona-håndtering.

Håpet: «Tre stykker som skal dra lasset sammen»

Det er når Venstre strider med seg selv – eller andre – om samarbeid at partiet gjør det dårligst på gallupene. Om landsmøtet stemmer frem den trioen som nå er foreslått, vil det bli en utfordring for Melby om det igjen blir rivninger mellom henne og Raja om politikk. Foran programvedtakene neste år kan det bli avstand mellom de to i flere betente verdisaker.

Komitéleder Thorbjørnsen poengterte at det nå er «tre stykker som skal dra lasset sammen» og at «ingen makter å løfte Venstre alene». Det blir trolig også den tydelige meldingen Melby vil møte landsmøtet med i kampen for å unngå valghavari.

Fytt i grisen, for et arbeid vi har hatt, sa Venstre valgkomitéleder Per A. Thorbjørnsen, etter at han hadde lagt frem en samlet innstilling på ny ledelse. Foto: Fredrik Hagen.

Låne velgere for suksess? Neppe lett neste gang

For ved neste valg kan Venstre streve hardt med å kapre de lånevelgerne som to ganger har løftet partiet over sperregrensen de siste ukene av valgkampen. Stemmer på Venstre skulle sikre fortsatt blå makt både i 2005 og i 2017.

Men skulle det rødgrønne gallupovertaket rett før valget være stort, kan lyseblå velgere foretrekke å være tro mot Høyre. Dessuten kan Venstre møte konkurranse om taktiske velgere fra et KrF i samme sperregrensekamp.

Derfor møter Melby, nestledermakkere og tillitsfolkene et kraftig press: Jobben med å reise partiet opp fra rollen som stridsparti og gi velgerne en politisk meny som appellerer, må de gjøre selv. Partiet har bare året på seg. Og hele tiden kan det være nervøst i rekkene om det makter akkurat det.

LES OGSÅ:

• Verdistrid. Spisse utspill. Håp og farer. Her er dramaet bak Venstres lederkamp

• Venstre-Grandes oppgjør med KrF: Ikke slik at noen har moral – og andre ikke

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse