Analyse

Nå legger KrF og makkere personkabal – må redde verdiseirene og jakte mannskap

ANALYSE: Frps utmarsj tvinger KrF og Venstre på hodejakt: Lagene på Stortinget må rigges til hardere verdikamper og nye statsråder til å selge politikken.

Syv Frp-statsråder gir snart gir fra seg nøklene til regjeringskontorer. Høyre-profiler overtar flere av postene, men også Venstre og KrF får ventelig en ekstra statsråd hver. Det rekordhøye antallet statsråder – hele 21 - blir trolig slanket.

For Venstre kommer statsrådsendringen egentlig for tidlig: Først i april blir det klart hvem landsmøtet velger inn i partiledelsen. Likevel tvinges partiet til å tenke på fornyelse alt nå. Statsrådsendringene bryter også inn i det allerede trøblete arbeidet partiets valgkomité har.

For KrF gir Frps oppbrudd en sjanse til å bredde ut og bygge nye sentrale profiler. Anledningen med ekstra statsråd og flere fremskutte statssekretærer kan også brukes til å inkludere fløyer etter den opprivende retningskampen.

Tøffere å møte regjeringstrent Frp i Stortinget – det krever sine folk

Men for KrF og Venstre handler personkabalene også om å styrke partiet der de store slagene om gevinster nå står. Det er i Stortinget.

Mindretallsregjeringen Solberg vil nemlig trenge drevne forhandlere i stortingskomiteene når statsbudsjettet skal reddes sent på høsten. Motparten Frp, som nå er veltrent i regjeringstaktikk, skal i høst vise at de får mer igjen med å presse regjeringen fra utsiden.

Utenom budsjettkampen må Solberg-trioens folk på Tinget også vinne en haug små og store hverdagsslag. For KrF og Venstre kan helt avgjørende merkesaker havne under press.

Må jakte på støtte – også fra rødgrønne. Taktikere må på post.

Stortingsfolk i Venstre må lykkes i å kjempe klimapolitikk videre – og stoppe oljeinteresser i saken om iskanten. Kampen for å berge den stramme biopolitikken KrF fikk i Granavolden-plattformen, krever både tyngde og list i avgjørende komitéarbeid.

Når Frps folk blir vrange, må sentrum-høyre-regjeringen også jakte støtte til venstre for seg. Det er annerledes – og krevende. Halvannet år før et valg kan rødgrønne ha interesse av å svekke regjeringen mest mulig. Derfor tvinges de to sentrumspartiene til å organisere stortingslaget med nytt blikk for å styrke slagkraften.

Rom for røde profiler på KrFs lag?

I dagene fremover vil imidlertid spekulasjonene om hvem som blir statsråder kapre overskriftene. Innad i Høyre er det trykk for fornyelse og foryngelse. Det Høyre-laget som velges ut nå, skal løfte partiet før stortingsvalget. Ikke minst kan flere yngre profiler få statsrådtrening.

KrF sliter fortsatt med uro etter retningsvalget. Men en ekstra statsråd og flere nye statssekretærer kan også gi rom for å gi profiler som sto på rød side i striden tydeligere plass i Kjell Ingolf Ropstads prosjekt. Samtidig har partiet behov for tøffe håndverkere som kjenner stortingsspillet på poster i regjeringslaget.

Mannskapet kan også skape surhet innad i Frp

I valget av statsråder kan Frp spille en birolle: I KrFs rekker lever drømmen blant enkelte om at eks-leder Knut Arild Hareide entrer regjeringslaget. Og i Venstre kan enkelte heie på Abid Q. Raja som statsråd. Begge har den bieffekten at de kan skape surhet i Frps rekker – selv om Solberg og makkerne ikke kan la et fristilt parti diktere statsrådsvalg.

Men både Venstre og KrF kan få mer sentrale departementer enn i dag: Det er ikke sikkert Høyre får overta alle med næringspreg. Personspekulasjonene kommende dager kan handle om å fornye med friske folk, men hensynet til å møte tøffe tak i Storting og takle et fristilt Frp kan veie svært tungt.

LES OGSÅ OM REGJERINGSDRAMAET:

• Her er seiersrekken KrF og Venstre fikk - fordi de var på lag med Frp

• Vårt Land på lederplass: Det er mulig dette vil føre til at Frp får større oppslutning fram mot valget. Det får så være.

• Berit Aalborg om dramaet: Avstanden var for stor

• Ap-Støre og Sp-Vedum viser ingen lyst til å overta

• Hareide: Vil Frp ut av regjering, er det ingen som bør stoppe dem

• Jagland mener Frp bommer: Vi er sikrere når IS-krigere er i fengsel enn på frifot utenfor Europa

• Solberg og partnerne kan møte Frp-drama i årevis

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse