Analyse

Venstre og KrF blir borte i bomskyggen

Bompengestriden er mareritt for Venstre og KrF: Oppstyret gjør det til et strev å selge annen politikk.

Med kritiske galluptall startuken på valgspurten erkjenner sentrale folk i begge partier at det var slett ikke det de trengte nå: Bompengeflokene i regjeringen stjeler presseinteressen. Bildet av sprik innad gir velgerne inntrykk av et usikkert regjeringsprosjekt. Det er ikke lett å begeistre dem med slikt.

Både i KrF og Venstre reiser topper og tillitsfolk landet rundt for å treffe grasrota. Den øvelsen har spesielt Venstres topper omtalt som langt viktigere i en valgkamp enn sentralpolitisk aktivitet.

Alvorligheten i bompengekrisen nedsnakkes. For dørbanking og hardt arbeid nedenfra skal være selve nøkkelen til å unngå kriseresultat i høst.

LES OGSÅ: Ap gjør abort til valgsak i lokalvalget: Perfekt mobiliseringssak, mener valgforsker

Anti-mobilisering

Men i en sluttspurt er alle partier prisgitt rikspolitisk drahjelp – uavhengig av terningkast etter debatter: De er avhengige av dueller og oppgjør med motstandere på TV og i annet flomlys. KrF trenger effektiv massekommunikasjon der det er dem mot andre om valgfrihet og kristne verdier. Lokale løpesedler og vafler er ikke alene nok til å vekke de mange usikre etter fjorårets retningsstrid.

Venstre er motpol mot Frp i regjeringsstriden om bompengeløsning. Under Arendalsuka var det oppslag nok om at Venstre og Frp nok en gang ikke gikk i hop. Slikt er det motsatte av mobiliserende i velgerjakten.

LES OGSÅ: Eks-rådgiver Espen Teigen avdekker Listhaugs kristen-strategi

Lille, snille

Landsstyret i Frp samlet seg søndag ettermiddag til avgjørende møte om forslag som lå på bordet. I regjeringsstriden om bompenger krever Frp egentlig en solid fortelling til velgerne om gjennomslag. Og uansett er Frps maskineri og slagkraft til å selge en løsning i opinionen mye sterkere enn lille Venstres apparat.

Dette er avskrekkende nok for Venstre-strateger. Men noe er aller verst: At Venstre – kort før valgdagen – blir den lille, snille i fortellingen om en bompengeløsning og pepres med taperomtaler fra SV og MDG.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse