Analyse

Slik er Venstres tilstandsrapport før kriselandsmøtet

ANALYSE: Partiprofiler er hyperaktive på reisefot for å redde Kommune-Venstre. Men rikspolitiske skader skygger.

Vårens landsmøter er startskudd for årets valgdrama. Vårt Land gjør formsjekk av partiene, og Venstre er akkurat nå en versting før lokalvalget 9. september. Alt handler om annet enn politikken.

• Tilstand: Fjorårets inntog i regjering med Frp skapte mismot i deler av rekkene. Men regjeringsseire druknet først i skandaleoppslag om lederen i en trønderfest. Deretter ble det politiske oppdraget kvalt av KrFs samarbeidsstrid og krangleoppslag om Trine Skei Grande og profilen Abid Q. Raja. Abortstrid har også skremt Venstre-velgere.

Blant flere i partitoppen har gallupsnittet på 2-tallet også en annen forklaring: «Regjeringsslitasje» i fem år – fordi tiden med samarbeidsavtale med den Høyre/Frp-regjeringen også må regnes med.

LES OGSÅ: – Frp møter flyktninger med kalkulator

• Står på spill: Uten et brukbart kommunevalg kan kampen mot sperregrensen ved stortingsvalget i 2021 bli beinhard. Det var nemlig resultatene i Oslo og tettbygde kommuner rundt byen som i praksis reddet Venstre over sperregrensen forrige gang.

Går det på dunken i de urbane kjerneområdene under kommunevalget i september, kan det meste av omtalen etterpå handle om et forhåndsdømt nederlag i 2021.

Venstre har i dag syv ordførere og 34 varaordførere. Går det for skralt for Venstre i høst, vil antallet slike «ambassadører» skrumpe. Å ha kjente ordførere er viktig også foran en stortingskamp.

LES OGSÅ: Slik kan noen Venstre-ord være oppspill til ny dødshjelp-debatt

• Håpet: Før kommunevalget i 2003 viste Vårt Lands gallup i februar også den gangen nivå på 1,8 prosent. Men valget endte på 3,8 prosent. Venstre-folk har i tillegg mer trening enn andre partier i å takle desperasjon og motvind.

Ingen kriser er dessuten helt like. Men en omdømmeknekk som nå er så sjelden vare at superkrefter må i bruk.

Regjeringspartnerne har neppe mye drahjelp å gi i denne valgkampen. For både Frp og KrF kjemper sine utspillskamper mot dårlig oppslutning de også. Politikken derfra kan også ramme Venstre.

LES OGSÅ: Grande snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse