Analyse

EU vil tvinge Ungarn

EU vil tvinge Ungarn og Polen til å skjerpe seg. Men det kan få motsatt effekt.

(Oppdatert 12/9) Ingen liker å få kjeft ­eller bli truet med husarrest. Det ­fører gjerne til motsatt ­effekt, det vet alle som har forsøkt dette som oppdrager­metode overfor opprørske ten­åringer. Men når EU nå bruker den aller strengeste stemmen overfor Ungarn og Polen, er det alvor.

I dag vedtok EU-parlamentet å anbefale aktivering av straffeprosedyre mot Ungarn. Forslaget ble vedtatt med 448 mot 198 stemmer. Det var nok til å vippe det over kravet om to tredels flertall.

EU-parlamentet tok stilling til et forslag om å anbefale aktivering av den såkalte «atombomben« - EU-traktatens artikkel 7 mot Ungarn. Det er starten på en straffeprosess som kan føre til at landet fratas stemmeretten. En lignende prosess er i gang mot Polen.

Ungarns statsminister Viktor Orbán måtte tåle krass kritikk da han møtte de folkevalgte i EU-parlamentet til debatt tirsdag ettermiddag.

Orbán raste mot forslaget, som han kalte en fornærmelse mot hele det ungarske folk.

– Dere fordømmer ikke bare en regjering, men et land og en nasjon. Dere fordømmer Ungarn, sa han i følge NTB.

Artikkel 7 kan aktiveres ved alvorlige og vedvarende brudd på de grunnleggende verdiene i EU. Polen har frist til midten av måneden til å gjøre om på de omstridte domstolsreformene. Dommere blir tvangspensjonert, og regjeringen utnevner nye selv, og får dermed sterkere kontroll over den tredje statsmakt. For Ungarns del er det at regjeringen undergraver rettsstaten og krenker EUs grunnleggende verdier.

Langt inne

Dette er siste utvei, og den sitter langt inne; det skal mye til for Brussel og gå mot sine egne. Det er også første gang ­artikkel 7 er tatt i bruk – mot ­Polen, og altså eventuelt Ungarn.

EU er svært bekymret for den nasjonalistiske utviklingen ­flere land har fått de siste årene. Og det er et dilemma for unionen: Hva gjør fredsprosjektet EU når medlemsland utvikler seg motsatt vei, og balansen innad i unionen forrykes? EU-kommissær Jyrki Katainen fastslår at EUs grunnleggende verdier står på spill, og at man ikke kan være tolerant og diplomatisk og gi folk slingringsmonn. Europa kan ikke la politikere ta kontroll over domstoler og medier. I et intervju med NTB sa han: – Får utviklingen fortsette i samme retning, kan det bli «begynnelsen på slutten» for EU og Europa som vi kjenner det.

LES MER: «Smart diktatur» tar kontroll over domstoler

Normalt

At ledere i ­europeiske land begynner å stille spørsmål ved demokratiets ­grunnleggende spilleregler, er noe man for få år siden ikke tenkte kunne skje. Nå begynner det å bli om ikke ­normalt, så i alle fall mer normalt enn før, sa Katainen.

Ungarns reaksjon til «atombombe»-trusselen er ikke overraskende: «Skammelig heksejakt» og en «løgnprosess orkestrert av venstrevridde liberalere». Regjeringens presse­talsmann Zoltán Kovács ­uttalte at motivet er Ungarns syn på «ulovlig innvandring». – Det er et desperat forsøk fra inn­vandringsvennlige gruppers side på å sette Ungarn på tiltalebenken, sier Kovács

En sannsynlig effekt av ­morgendagens avstemning, er dessuten at det vil styrke Orbáns allerede sterke posisjon i hjemlandet. Samtidig vil det forsterke kritikken mot «eliten i Brussel» som er ute etter dem og deres uavhengighet. En utilsiktet, men fryktet konsekvens, er at det bare vil øke polariseringen og «dem mot oss».

Men dersom ­parlamentet ­sender behandlingen ­videre til Det europeiske råd, som ­består av stats- og regjeringssjefene fra alle EU-landene, vil «atom­knappen» ikke bli ­aktivert. For ­Ungarn har sagt at de støtter ­Polen, og Polen kommer til å støtte Ungarn. Ettersom det må være enstemmighet, er EU like langt.

LES MER: Demokratiet er under angrep

«Eksistensiell krise»

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker holdt sin årlige tale om unionens tilstand. Talen er hans siste før valget til nytt EU-parlament neste år, og han har mye å ta tak i. For to år siden sa han at unionen var i en «eksistensiell krise». Nå advarte også han mot usunn og hatefull nasjonalisme., og at Europa heller trenger patriotisme. – La oss vise EU litt mer respekt. La oss slutte å trekke EUs navn gjennom søla og i stedet forsvare vårt levesett, sa Juncker.

Hva er de viktigste verdiene for medlemslandene? Hvis de ikke lenger står på samme plattform, er det svært alvorlig for det europeiske samarbeidet i tida framover.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse