Meninger

Må alt være så innmari sexy?

Det må være lov å like laptopen sin uten å ha lyst til å ligge med den.

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Økologisk er det mest sexy som finnes,» skriver Nationen, mens Studentskipnaden gir råd om hva nyutdannede må gjøre for å bli «mer sexy på arbeidsmarkedet».

I en anmeldelse av Apples nyeste bærbare datamaskin, skriver VGs anmelder at den er «så sexy at du vil ha den med i sengen, ta den med på ferie og vise den frem til familien.»

Ordboksdefinisjonen av sexy er at noe «virker seksuelt tiltrekkende». Vil virkelig teknologianmelderen i VG ligge med laptopen sin?

Sol, slegger, slagbor

Det får være nok at David Beckham, Kim Kardashian og Jørn Hoel er sexy, om ikke granateple, store hjerner og sol også skal være det. Det må gå an å beskrive noe du liker uten å ty til ord som antyder gjenstandens reproduksjonsevne.

For rekka av ting som er sexy inkluderer Miami Beach, Saab, sol, slegger, slagbor, svette, å ha skrevet den store, norske kommuneromanen, å pakke opp nytt verktøy, å lage mobilspill, bibliotek, den nye Samsung-telefonen, nordnorsk, chili sin carne og luksusmeglere.

LES OGSÅ: – Religion er ikke sexy nok

Statistikk er sexy

Og hva gjør Agenda Magasin når de skal nå de unge? «Et forsøk på å gjøre politisk analyse og debatt litt mer sexy», sier redaktør Stian Bromark til Dagbladet.

Aftenposten melder at toppblogger Sophie Elise sier at hun syns det er sexy å lese, mens en matematikkprofessor skriver i Bergens Tidende at «statistikk er på mange måter et usexy fag». Tittelen på innlegget er «Da statisitikk ble sexy», og aktiv deltagelse i gruppeundervisning er et av de nye tiltakene, for de som måtte lure på hvordan den sexy snuoperasjonen fant sted.

Siste nummer av kvinnebladet Kamille handler om miljø. «Vi har nem­lig be­stemt oss for å gjø­re det sexy å være mil­jø­venn­lig,» skriver redaktøren på bloggen sin.

LES OGSÅ: Det er mye korrupsjon i konkurransen om verdens beste kjæreste.

Karbonfangst og kreft

Hvis noe har fått for lite penger eller oppmerksomhet, er det som regel fordi det ikke er sexy nok, eventuelt mindre sexy enn noe annet.

At karbonfangst er «mye mindre sexy» enn sol og vind, tror Fredric Hauge er årsaken til at den teknologien har fått relativt lite oppmerksomhet i mediene.

Rune Skogheim skriver i Aftenposten at akuttmedisin «er dramatisk, lettfattelig og sexy». Det som derimot er usexy er kreft, kroniske sykdommer, forebyggende helsearbeid, psykiske lidelser, rusrehabilitering og eldreomsorg. Derfor taper de fordelingskampen, tror han.

Og hvorfor bryr ikke hovedstadsmediene seg om fiskerinæringa? spør en fylkespolitiker fra Finnmark i Dagbladet.

«Er det fordi fiskeri ikke er like sexy som tog?»

LES OGSÅ: Prince ble mindre sexy med Jehova

Knallsexy kaffekopp

Andre ting som ikke er sexy er rusavhengighet, å velge Åge Hareide, matjord, 28 kilometer lagtempo, irritabel tarm, å snakke med Putin, kirkesaker, svettedryppende og illeluktende mennesker i trange sykkelbukser, landbruk, å være for tydelig, kommunal bygningsmasse, Vigeland+Munch-utstillinga, Norges Fotballforbund, optikere, bestillingsverk, container-shipping og å prøve for hardt.

Heldigvis er det noen som tar mangel på sexy alvorlig. Dagbladet melder at amerikanske Darcie Arahill er lei av at fisking ikke er sexy, og har bestemt seg for å gjøre noe med det. Det innebærer blant annet å dra opp en 2,5 meter lang oksehai kun iført bikini.

Hun er ikke alene. Fiskeribladet Fiskaren har nemlig gått enda lenger og lansert en egen kampanje for å vise hvorfor «sjømatnæringen er Norges mest sexy næring».

Har du en stor og spenstig laks, kan du altså legge den ut på sosiale medier med emneknaggen #fiskersexy og kanskje vinne en «knallsexy kaffekopp» fra Fiskaren.

For øvrig var 2015 et virkelig sexy fiskeår, ifølge samme blad.

LES OGSÅ: Kvinner vil føle seg sexy

Tiltrekkende og lekker

Har vi sluppet opp for erstatninger for ordet sexy?

I så fall må det – i all beskjedenhet – være lov å foreslå blant annet attraktivt, tiltrekkende, appetittvekkende, fristende, lekker, delikat, tiltalende, innbydende eller forlokkende som mulige substitutter.

Til tross for at ingen av disse ordene er særlig sexy.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Meninger