Meninger

Samliv og ­humanistlære

Human-Etisk Forbund er imot sin egen vigselsrett, men bare i prinsippet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vil du ha «en vakker og stemningsfull seremoni som både feirer og bekrefter at to mennesker har valgt hverandre», kan du henvende deg til Human-Etisk Forbund (HEF). I likhet med de fleste andre tros- og livssynssamfunn i Norge, tilbyr forbundet nemlig full vigselspakke, jus og formalia inkludert.

I lys av dette kan det virke rart at styrelederen i HEF, Tom Hedalen, skriver følgende på verdidebatt.no: «At de ulike tros- og livssynssamfunnene i det hele tatt har ansvaret for det formelle rundt vigsler­, er en underlig organisering. Å administrere­ juridiske rettig­heter er et stort ansvar og bør administreres ­ etter prinsippet om absolutt likhet for loven.»

LES OGSÅ: – Dropp vigselsretten

Prinsipielt klarsyn i debatten

Han har et veldig godt poeng. Å gifte seg er å ­
inngå en juridisk bindende avtale. Likevel kan du 
si ja foran en frikirkepastor, en imam eller en 
humanistisk seremonileder.

Men til tross for det prinsipielle klarsynet som Human-Etisk Forbund utviser i offentlig debatt og i høringer, er det altså ingenting i veien for å inngå ekteskap i regi av forbundet. På HEFs hjemmeside kan du også se video av en humanistisk vigsel. På den samme siden finner du praktisk informasjon. Det du ikke får vite, er at forbundet egentlig er imot hele opplegget.

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Herren velsigne dere» vs. «Lykke til»

I kirkelige kretser er det forskjellige meninger om vigselsretten. Dersom den skulle ryke, er imidlertid plan B for lengst iverksatt i form av en velsignelseshandling for borgerlige inngåtte ekteskap. Men hva står igjen dersom du tar vigselen ut av den humanistiske vigselen? Der en prest eller pastor kan si «Herren velsigne dere og samlivet dere har inngått», vil en humanetisk seremonileder måtte nøye seg med «Lev vel og lykke til». Så skal det være en borgerlig vigsel med humanistisk velsignelse etterpå? Sannsynligvis ikke.

Av de store tros- og livssynssamfunnene er det 
Human-Etisk Forbund som har mest å tape på en inndragning av vigselsretten. Derfor står det desto mer respekt av deres prinsipielle tilnærming. Det hadde stått enda større respekt av den dersom holdningen ikke bare var synlig i høringsdokumenter, men også fikk konkrete følger for forbundets seremonitilbud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger