Meninger

Full skjæring i Sverige

Både i folket og blant politikerne er det full skjæring. Det er langt fra sikkert at nyvalget 22. mars 2015 vil gi Sverige en stabil politisk situasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle skylder på alle i spørsmålet om hvem som har ansvaret for at statsminister Stefan Löfven bare får noen måneder i Rosenbad i Stockholm. Navnet har denne maktens bastion fått etter badstuen som lå der fra 1684 – og det har gått varmt for seg her de siste dagene.

De siste meningsmålingene viser hvor splittet Sverige er i synet på politikken. Sju av ti svensker støtter at Löfven valgte å gå inn for nyvalg som en følge av budsjettkrisen. Statsministeren kommer dårligere fra det når spørsmålet er hvem som har hovedansvaret for budsjettkrisen. 48 prosent gir ham skylden, mens 47 prosent peker på Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

Löfven selv retter en anklagende pekefinger mot hele opposisjonen, særlig Sverigedemokraterna, SD. Men den borgerlige Alliansen av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna refses for å ha danset etter SDs pipe og latt SD diktere vilkårene i svensk politikk. Statsministeren mener i likhet med 30 til 38 prosent av svenskene at Alliansen har hovedansvaret for krisen fordi de satte foten ned for å inngå et budsjettforlik med regjeringen.

Splittelsen er med andre ord så stor at valgresultatet i 2015 kan gi nye utfordringer for svenske politikere. Det mest grunnleggende må være viljen til å tenke på tvers av blokkene for å finne konstellasjoner med styringsevne. Hvis SD skulle gjøre et godt valg også 22. mars, i det partiet selv sier blir en folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk, vil et bredt politisk samarbeid være absolutt nødvendig for å unngå fortsatt kaos.

Diskuter på verdidebatt.no [http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread11542622/]

Annonse
Annonse

Mer fra: Meninger