Fra Jernteppet til Schengen

21. desember fikk Schengen-samarbeidet nye medlemmer. Ved Slovenias grenseoverganger til Østerrike, Italia og Ungarn ble kontrollposter fjernet. Overgangene til Kroatia ble forsterket, skriver Bjarte Botnen.

Publisert Sist oppdatert

Sannsynligvis er det ingen andre land i Europa som har forandret seg så enormt som Slovenia. I sin tid en fredelig og pen republikk i den jugoslaviske mangefolksstat, i dag en velstående europeisk stat som 1. januar overtar formannsvervet i Den europeiske union. Mange håper at slovenerne vil gjøre en innsats for å hjelpe sine gamle landsmenn i Kroatia, Serbia, Bosnia og Hercegovina, Makedonia og kanskje i Kosovo. Slovenere flest har neppe noen varme følelser for serbere og makedonere, men regjeringen i Ljubljana vil nok gjøre så godt den kan. Alle vil tjene på at også Kroatia hentes inn i varmen, det er verre med dem lengre sør.

I Norge er det liten interesse for Schengen-utvidelsen. Aldri har oppslutningen om EU vært mindre her i Norge enn nå, og hva raker det oss hvordan det går med Hviterussland og Ukraina? Det interesserer selvsagt hvite­russere og ukrainere – og det intere­sserer polakkene. Mens vi i 50 år har vært vant med frie reiser over grensene til våre nærmeste – med unntak av den store naboen på andre siden av Pasvikelva – så er dette noe nytt for polakkene. Sant nok ble alt mye lettere etter at demonteringen av Jernteppet startet i 1989, men først kom lange ventekøer og strenge kontroller. Nå skal det bli slutt på alt dette, det er bare å krysse grensene som man lyster. Først 21. desember ble polakkene fullverdige medlemmer av EU. Men Polen er et stort og komplisert land, det kom jo tydelig fram den tiden Jaroslav Kaczynski var statsminister og hans eneggedde bror president.

Polakker som kan sin historie – og det gjør de fleste – vet at det står om livet. De vil selvsagt inn i EU for å få sin del av velstandskaken, men først og fremst ønsker de seg en situasjon som drastisk reduserer den russiske fare. De jubler over den papirløse trafikken til vestlige land, men er samtidig fortvilt over at de har fått oppgaven som unionens voktere mot øst: Polakkene skal passe på at unionens grense i øst er helt tett. Nordmenn og andre Schengen-medlemmer skal vite at ingen av Osama bin Ladens villmenn kommer gjennom den polske grense og tar seg videre mot vest. Narkotikasmuglere eller tamiler på leting etter arbeid vil vi heller ikke ha.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP