Mediestyrt valg
Er det journalistene som har regien på valgkampen, eller har politikerne funnet ut hvordan de skal styre mediene?
NRK, TV2 og landets største aviser bidro til slitasjen som felte Bondevikregjeringen, er konklusjonen på en masteroppgave i statsvitenskap ved NTNU som ble lagt fram i går. Forfatteren Tone Sofie Aglen er tidligere SV-politiker, nå Senterpartiets førstekandidat i Trondheim.
Siden det er velkjent at de fleste journalister hører til på den politiske venstresida, kunne det være en nærliggende slutning at journalistene brukte sin makt til å felle en regjering de ikke var enige med. Men statsviteren mener forklaringen ikke ligger i journalistenes politiske preferanse, men i de såkalte «journalistiske kriterier». Journalistikkens innebygde tendens til å være kritisk til makten og til å lete etter feil og mangler i samfunnet fører til at journalistene er tilbøyelige til å ta opposisjonens side, mener statsviteren. Hun peker på at det hører til sjeldenhetene at en sittende regjering vinner et valg i dagens mediesamfunn.
Fjernsynet er valgkampens hovedarena. Halvparten av befolkningen regner fjernsyn som den viktigste kilden til informasjon om politikk, og tar vi med dem som sier fjernsyn er nest viktigst, kommer vi opp i 70 prosent av folket. Det betyr ikke at det er fjernsynet som får folk til å bestemme seg for hva de skal stemme. Det er et komplisert spill, der familie og venner, tradisjon, økonomiske kår, bosted, livssyn og mange andre faktorer teller med. Men den viktigste arenaen politikerne har for å få folk i tale, er fjernsynet.
Bestill abonnement her
KJØP