Det er kommet to representantforslag, ett fra Une Bastholm i MDG og ett fra en gruppe Ap-politikere, inkludert Jonas Gahr Støre. I begge forslagene tas det til orde for å forby det som omtales som «skadelig konverteringsterapi fra religiøse og terapeutiske miljøer».

Forslagsstillerne ønsker å bruke likestillings- og diskrimineringslovverket for å hindre en praksis som blant annet er dokumentert gjennom VGTVs dokumentarserie Homoterapi. I serien intervjues den tidligere «konverteringsterapeuten» Ulf Lidman. Han jobbet for organisasjonen Exodus med å «reorientere» unge homofile og overbevise dem om at deres legning var en straff fra Gud.

Lidman jobber nå i den svenske kirken og tar kraftig avstand fra sine tidligere handlinger. Han kjenner til at flere titalls unge har tatt sitt eget liv etter å ha blitt utsatt fra hans såkalte ­terapi.

Statsminister Erna Solberg uttaler i VGs ­dokumentar at hun ikke støtter et forbud for såkalt konverteringsterapi. Hun viser også til at vi har ­religionsfrihet og med den også skal ha et stort rom for å tro og mene ulike ting, også når det strider mot flertallets oppfatninger.

Det er alvorlig å møte unge mennesker i sårbare situasjoner med spekulativ terapi. Det er også en kjensgjerning at det innen flere religiøse miljøer fortsatt er ekstra vanskelig å ha en annen seksuell orientering enn majoritetsbefolkningen. Det er alvorlig og bør tas på alvor blant religiøse ledere.

Å tilby konverteringsterapi i religiøs regi bør opphøre. Likevel tror vi ikke et forbud er den rette veien å gå. Vi har allerede et lovverk som skal beskytte oss mot diskriminering, overgrep, falsk markedsføring og kvakksalveri. Dette lovverket må brukes aktivt for å stoppe maktmisbruk, overgrep og tvang.

• LES OGSÅ: SV vil ha forbud. Les Freddy André Øvstegaards argumentasjon her.

• KrF ønsker ikke et forbud. Slik argumenterer Jorunn Gledisch Lossius.