Kultur

Våger ikke datofeste kirkesatsing

Steinkirker: Hva er best for middelalderkirkene? Mål eller strategi? – Forskjellen er at vi ikke setter en dato, sier regjeringspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre, som ikke fikk gjennom sin kirkevernstrategi. Senterpartiet lover en startpakke på fem millioner.

Et flertall bestående av Sp, Ap, SV og Frp sikret onsdag en målsetting om at steinkirker fra middelalderen skal ha ordinært vedlikeholdsnivå innen 2030. Det skjedde under behandlingen av Kulturmiljømeldingen i Stortingets familie- og kulturkomité. Regjeringspartiene inkludert Kristelig Folkeparti stemte imot komitémerknaden som var framsatt av Senterpartiet.

Kristelig Folkepartis Jorunn Gleditsch Lossius og Venstres Carl-Erik Grimstad viser i en felles uttalelse til at meldingen legger opp til en helt ny måte å forstå vern av kulturminner på og forsikrer at regjeringen har store ambisjoner for steinkirkene.

– Isteden for mål, snakker vi heller om bevaringsstrategier, sier de to og minner om at Senterpartiet tidligere fremmet forslag om, og fikk flertall for, at kulturmeldingen ikke skulle ha konkrete mål.

Ingen automatikk

– Steinkirkene reddes ikke automatisk med en målsetning om at «alle steinkirker fra middelalderen skal ha ordinært vedlikeholdsnivå innen 2030». Meldingen understreker viktigheten av kirkene generelt, og restaurering og vedlikehold av steinkirkene spesielt. Vi har allerede lagt er godt finansielt grunnlag for steinkirkene gjennom overføringen av midler til Opplysningsvesenets fond. Det var viktig å få på plass for det videre arbeidet. Forskjellen er altså at vi ikke setter en dato, svarer Lossius og Grimstad.

– Hvordan kan det å sette et mål og forplikte seg på det stå i veien?

– Det er snakk om milliardverdier. En slik storstilt innsats må gå over mange år, og det kreves spesialisert fagkompetanse for denne typen restaureringstiltak. Det er knapphet på slik kompetanse. Derfor blir det vanskelig å fastsette en dato for ferdigstilling, svarer Lossius.

Budsjettkamp

At det nå blant annet er Fremskrittspartiet som sikrer en konkret tiårsplan, tar de som et godt signal.

– Vi er glade for at FrP er opptatt av steinkirkene og at de har store ambisjoner for disse kirkene, sier de.

For to år siden forsikret daværende Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande at hun ville kjempe for en statlig satsing på steinkirkene i løpet av stortingsperioden. Grimstad minner om at det ennå er mer enn et år igjen av perioden.

– Venstre vil passe på at kirkene blir godt tatt vare på videre i prosessen også slik vi alltid har arbeidet for, sier Grimstad.

– Hvor fornøyd er du med resultatet så langt?

– Vi er fornøyde med å ha brukt mange millioner på å vedlikeholde både stavkirkene og steinkirkene. Det har også vært en betydelig økning i bevilgningene til kulturminnevernet i fra 2014 til 2020. Med de nye bevaringsstrategiene og koblingen med statens andel opp imot Opplysningsvesenets fond, så er det åpning for at det framover kan bli enda høyere investeringer på området. Men det er en budsjettsak, ikke en meldingssak, svarer Grimstad.

Sps startpakke

Senterpartiet lover å finne plass til satsingen i sitt alternative budsjett.

– Vi kommer selvfølgelig til å ta høyde for satsningen i våre framtidige alternative budsjetter om det viser seg at regjeringen ikke følger opp det vi nå vedtar I Stortinget. Men det bør være unødvendig, det er regjeringens ansvar å følge opp Stortingets vedtak på en god måte, sier Åslaug Sem-Jacobsen og legger til en «budsjettlekkasje».

– I vårt alternative reviderte budsjett vil vi gi fem millioner til oppstart og planlegging av bevaringsprogrammet for steinkirkene, slik at de kan starte med en eneste gang – om vi fikk bestemme, sier Sem-Jacobsen.

Glad for målsetting

KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter ser muligheter i en tiårsplan hvis startskuddet går nå.

– Den kan være gjennomførbart hvis det settes raskt i gang og bevilges tilstrekkelige midler tidsnok. Det vil si fra og med nå. Det er ikke minst nødvendig for å sikre tilgang på tilstrekkelig med kvalifiserte fagfolk til å utføre arbeidet, sier direktør Marit Halvorsen Hougsnæs.

– Du har selv advart mot at prosessen med Opplysningsvesents fond blir brukt som brems. Er det i ferd med å skje når politikerne kobler satsingen til OVF-midler?

– Å nå denne målsettingen vil kreve betydelig og rask tilførsel av midler fra staten. Staten må derfor forsterke allerede påbegynte bevilgninger til kirkebygg. Framdriften kan ikke stanse opp i påvente av at OVF-prosessen er gjennomført, sier hun og minner om at det ikke bare er steinkirkene som trenger istandsetting.

– Det er et stort vedlikeholdsetterslep på hele feltet. Vi er nå først og fremst glad for at kirkebygg er løftet fram som et område der det faktisk er satt et konkret mål og en konkret tidsplan. Slik jeg leser innstillingen står det ikke noe der som hindrer at en samtidig også kan påbegynne et arbeid rettet inn mot flere typer verdifulle kirkebygg.

I dag finnes det ikke noen sikker beregning av etterslepet. Det ble gjort et overslag i 2013 som antydet 10-12 milliarder. I løpet av sommeren gjøres det nå på oppdrag fra KA profesjonelle tilstandsvurderinger av nærmere 50 kirkebygg som vil kunne danne grunnlag for en ny beregning.

LES FLERE SAKER OM STEINKIRKENE:

Stortingsflertall vil oppruste

VLs reportasjeserie Den glemte nasjonalskatten

Nes kyrkje: Den vakreste av de vakre

I Danmark skinner det av 2000 steinkirker

Dalekirken står i en særstilling

---

Steinkirker

  • Vi har til sammen 160 middelalderkirker i stein i Norge.
  • Mange kommuner sliter med etterslepet på vedlikehold, særlig bekymringsfullt er det for middelalderkirker i stein.
  • – Det haster for mange av kirkene med å komme i gang, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) før jul.
  • Da fikk 27 middelalderkirker i stein til sammen 20 millioner kroner i tilskudd til istandsetting og brannsikring.
  • Kilde: Riksantikvaren

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur