Kultur

– Unikt funn dersom det stemmer

Det sier teologi­professor Halvor Moxnes om papyrusbiten som skal være en bit av Markusevangeliet.

Bilde 1 av 2

– Men det gjenstår å se, og spørsmålet vil også være hvor nøyaktig datering man kan gjøre av en så liten og gammel papyrusbit, fortsetter han.

Teologiprofessoren har forsket mye på den historiske Jesus, men kjenner ikke til det nye funnet som skal vise en bit av Markusevangeliet.

LES OGSÅ: Jule­tradisjonen som ikke passer inn

Ikke noe nytt

Han tror ikke det eventuelle funnet vil si noe viktig for å dokumentere den historiske Jesus.

– Det vil eventuelt kunne støtte påstanden om Jesus som person, men hans historiske tilstedeværelse er dokumentert både gjennom den ­jødiske forfatteren Josefus og gjennom romerske dokumenter. Det er ingen grunn til å betvile Jesu eksistens, og det finnes også dokumentasjon på at han hadde tilhengere – og at han ble henrettet, sier Moxnes.

Tekstforskerne mener Markusevangeliet er skrevet rundt år 70.

– Det interessante med disse tidlige funnene, det finnes flere som er fra perioden fra år 100 til år 200, er at det er veldig kort tid mellom dateringen av funnene – og når de faktisk ble skrevet. Det er bare noen få tiår mellom nedskrivingen og funnene som viser at de er blitt kopiert. At det er så kort tid styrker troverdighetene til overleveringen av hele denne manuskripttradisjonen, mener han.

LES OGSÅ: Forventer sensasjonelt bibelfunn

Til å stole på

Moxnes henviser til andre funn av sentrale dokumenter fra antikken.

– Når det gjelder for eksempel Platon, er det flere hundre år fra nedskriving til funn. Selv om det er usikkerheter rundt evangelietradisjonen, viser de tidlige funnene at det er små forandringer fra den tiden og frem til de mer samlede tekstene vi får rundt år 400. Dette viser at den overleveringstradisjonen vi baserer oss på, er til å stole på, mener Moxnes.

LES OGSÅ: Salmen som knuser Jesus-bilder

LES OGSÅ: Min tro-intervju med Sigrid Bonde Tusvik

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur