Kultur

Synger sammen når ordene er borte

Med tekst og musikk fra skjermen er det lettere for alle å kunne synge sammen – også sammen med personer med demens.

Sammen i sang er et gratis, digitalt hjelpemiddel som er utviklet av Judith Anne Kokkinn. Nå håper hun det kan hjelpe personer med demens og deres nærstående å synge sammen. Her finner du 20 av de mest vanlige salmene blant eldre mennesker. Sangene er sunget inn med kor og akkompagnement. På skjermen kommer teksten fram sammen med en enkel video med et rolig bilde.

Erstatter samtalen

Det er trolig nærmere 80.000 personer som lever med demens i Norge i dag. I tillegg lider mange av svekket samtaleevne på grunn av andre alvorlige sykdommer. Sammen med deres nærstående pårørende, pleiere eller besøksvenner er det svært mange som daglig møter utfordringen ved å kommunisere når man er sammen. Til enhver tid finnes det rundt 300.000 nære pårørende til ­demenssyke i Norge.

###

– Mange kan ikke holde en vanlig samtale. Det er frustrerende også, for de pårørende. De trenger noe de kan konsentrere seg om sammen, forteller Kokkinn.

Hun er leder for seniortreffene i Vestre Frikirke i Oslo. Der var det komponisten Sigvald Tveit som inspirerte henne. Han var språkløs de siste årene av sitt liv. En gang ville hun at han skulle spille til sangen «Å denne kilde». Hun fulgte ham opp til pianoet mens hun nynnet melodien.

– Da sang vi hele sangen til hans akkompagnement. Det ble en inspirasjon for meg, forteller hun.

Sårende

Da Kokkinn var i tenårene, ble hennes mormor mer og mer glemsk.

– Hver gang jeg kom på besøk så hun undrende på meg, uten tegn til glede, heller forvirring. Hun sa, «Det er så lenge siden jeg så deg.» For meg som besøkte henne regelmessig, var denne standardreplikken både sårende og frustrerende. Tenk om jeg da hadde kjent til sangens betydning som nøkkel til de gjemte rommene i hukommelsen!

Kokkinn er født i Australia i 1941. Hun er klinisk sosionom med mastergrad i samfunnsfag, og er nå pensjonert førsteamanuensis. På 1980-tallet var hun daglig leder på et eldresenter. Tidligere hadde hun jobbet med barnepsykiatri. Å jobbe med de eldre ga henne glede, og hun møtte demens som en faglig utfordring.

Siste vers

Mens eldre mennesker kan alle versene på salmer som «Kjærlighet fra Gud» eller «Herre Gud, ditt dyre navn og ære», vil mange barn og barnebarn gi opp etter første vers eller linje.

– Tror du ikke folk løser dette på hver sin måte?

– Jeg håper det. En kollega av meg som ikke er kirkegjenger, fortalte at moren som var rammet av demens ville at han skulle synge salmer. Han kunne dem ikke. Teksten på skjermen er derfor til de pårørende. Stillbildet er der for å gi en sammenheng.

Judith Anne Kokkinn har fått gode tilbakemeldinger. Hun tror mange vil lage sine egne spillelister med de sangene som er mest brukt i familien.

Judith Anne Kokkinn har fått gode tilbakemeldinger. Hun tror mange vil lage sine egne spillelister med de sangene som er mest brukt i familien. Foto: Privat.

Riktig leie

Innspilling av salmer er ikke vanskelig å finne på nettet, men Kokkinn mener det er et problem at få vil kunne synge med i det toneleie de er innspilt i. Med «Sammen i sang» er sangene lagt i et tilpasset toneleie, og det er spilt inn med tanke på å minne om den fellessangen mange vil kjenne igjen fra forsamlingslokaler.

– Og det er ikke for høytidelig, sier hun.

Koronaepidemien har bremset på mye. Restriksjonene på besøk har gjort sitt til at lanseringen av hjelpemiddelet er utsatt og bruken av det ikke er kommet ordentlig i gang.

Fellessang

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Hva gjør vi når nye generasjoner ikke lenger har en slik felles sangskatt?

– Dette er ikke for alle, men de som har vokst opp med norsk skole og kirke. Dette er en prototype. Kanskje vil folk kunne lage sin egen spilleliste med sanger de vet deres eldre kan. Alle familierepertoar er forskjellige. Min mor var klassisk musiker, og far var revysanger.

– Mange allmenne sanger som «Alle fugler» er også felleseie, hvorfor er ikke noen av de med?

– Vi kan synge barnesanger, men kanskje er det å trå over en etisk grense. Jeg har prøvd å finne en fellesnevner, og det bør være sangbart. Syng gjerne «Alle fugler» hvis mor liker den. Jeg ville holde meg til salmesang, men den faglige begrunnelse er at det dreier seg om fellessanger. Min mann døde for ni år siden. Han var ikke kirkegjenger, men han ville alltid høre «Påskemorgen» - ikke en påske uten at han hørte den.

LES FLERE HISTORIER:

Ga mor nettbrett for å holde kontakten

Sondre Bratland synger om å ta én dag om gangen

Her er alle salmene i Vårt Lands salmedugnad

---

Sanghjelp

  • Sammen i sang er laget av Judith Anne Kokkinn, med hjelp av Kristin Borg, Christian Fonneland, Seniortreff, Oslo Vestre Frikirke, Finn Ove Fredwall, Hans Magne Græsvold, Koret «Hymnos», Ole Louis Lilløy og Minsk.
  • Prosjektet er støttet fra Nasjonalforeningen for folkehelsen / TV-Aksjons midler / demens 2013 og Linneafondet v/Torshov og Lilleborg Menighet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur