Kultur

Strømmetipsene som samler familien

I isolasjon og karantene er det en fare for at alle medlemmer av den moderne familien havner bak hver sin skjerm. Kritiker og småbarnsfar Einar Aarvig tipser om filmer og serier hele familien kan se sammen.

Da strømming over internett erstattet ­lineær-TV som husunderholdning, forsvant mye av fellesskapsfølelsen i det å se levende bilder sammen. Med målgruppe­spesifikke programmer og et voksende antall hjemlige skjermer, har opplevelsen av å se film og serier blitt en mer individuell øvelse enn tidligere.

Deltakelse. Når familier nå bruker mer tid sammen enn normalt, gjelder det derfor å finne titlene som inviterer til deltakelse på tvers av ­alder, de man kan se sammen med felles utbytte.

Følgende liste viser strømbart innhold med ­appell over flere aldersgrupper, altså programmer filmer både foreldre og søskenflokk kan ha glede av.

Filmene anbefales også voksne i aldre, med ­eller uten barn. Aldersanvisningene er veiledende.

Fra to år:

Sangfoni, 2016 og 2017

Statskanalens tilgjengeliggjøring av norsk sangarv foregår på høyt budsjett, med glade barn i fargerike omgivelser. Sjelden har ­musikkpedagogiske utforskninger vært så fengende, så morsomme og så treffsikre. Sangfoni kommuniserer med alle, også toåringer med begrenset konsentrasjon og oppmerksomhet. Det er beklagelig at det ble med to sesonger, men de er til gjengjeld intet mindre enn ­moderne TV-historie.

NRK TV

Sang: Sjelden har musikk­pedagogiske utforskninger vært så fengende, så morsomme og så treffsikre, skriver Einar Aarvig om NRKs Sangfoni.

Sjelden har musikk­pedagogiske utforskninger vært så fengende, så morsomme og så treffsikre, skriver Einar Aarvig om NRKs Sangfoni. Foto: NRK.

Fra tre år:

Min nabo Totoro, 1986

Tidligere i år ble en av tidenes største barnefilmklassikere endelig tilgjengelig på Netflix – med de gode norske stemmene fra kinoversjonen. Totoro er en atmosfærisk skildring av noen sommer­dager i livene til søstrene Mei og Satsuki på den japanske­ landsbygda en gang på 1950-­tallet. ­Moren er ­alvorlig syk, og redningen kommer i form av det godmodige skogtrollet Totoro. En dempet, detaljrik og uvanlig slitesterk filmopplevelse som tåler å bli sett igjen og igjen.

Netflix

Slitesterk: Totoro tåler å bli sett igjen og igjen.
Totoro tåler å bli sett igjen og igjen. Foto: Filmweb/Arthaus.

Gubben og katten – Masekråker og bestevenner

Vellykket og sprudlende tysk filmatisering av svenske Sven Nordqvists barnebøker. Halsbrekkende barnevennlig action og snurre­piperi-oppfinnelser står utmerket sammen med filmens grunntone – nysgjerrig og vennlig. Ja, vennskapet mellom Gubben og katten er utvilsomt spesielt, også fordi det tas forsiktig høyde for at sistnevnte er et fantasifoster.

C More, TV 2 Sumo, Blockbuster

Nysgjerrig: Gubben og katten er en Vellykket og sprudlende tysk filmatisering av svenske Sven Nordqvists barnebøker.
Gubben og katten er en vellykket og sprudlende tysk filmatisering av svenske Sven Nordqvists barnebøker, mener Einar Aarvig. Foto: SF Norge.

Fra fire år:

Trollmannen fra Oz, 1939

Kanskje like sentral for amerikansk fortellende kultur som Asbjørnsen og Moe er for vår, og dermed en del av allmenndannelsen. Det begynner i sepia-grått og goldt, men egentlig ganske harmonisk Kansas. En hissig orkan (og barnlig fantasi) tar oss til det særdeles fargesprakende eventyrlandet Oz, der en ond heks skal bekjempes med assistanse fra et ikonisk kobbel gode hjelpere. En av tidenes beste filmmusikaler, der evigaktuelle Over the Rainbow er den mest kjente sangen.

Viaplay, iTunes, Blockbuster, SF Anytime

Foto: Cinematekene

Kikis Budservice, 1989

Her er heksa både snill og hjertevarm. Hun er tretten år gammel, heter Kiki og forlater familien for å følge heksetradisjonen. I det som ligner en europeisk middelhavsby får hun bruk for pågangsmot og optimisme. Viktigst av alt er å hjelpe andre, noe hovedpersonen strekker seg maksimalt for å gjøre. Nok et animert mesterverk fra japanske Studio Ghibli, som også står bak Min nabo Totoro.

Netflix

13 år gamle Kiki forlater familien for å følge heksetradisjonen. Kikis Bud­service er av filmene som anbefales varmt av vår filmanmelder Einar Aarvig.
13 år gamle Kiki forlater familien for å følge heksetradisjonen i japanske Kikis Budservice. Foto: Arthaus.

Fra seks år

Rive-Rolf kræsjer internett, 2018

Listas minst lavmælte film kommer fra Disney, men er bare så vidt innom selskapets kjente prinsesser (samt nyervervede Star Wars-rollefigurer). Det handler nemlig om to spillfigurer – busete Rive-Rolf og fartsglade Vanilje – og ­deres jakt ­etter et bilratt som vil redde spillehallen de lever i. Dermed må de inn i selveste internett, og filmen er en festlig og spenningsfull oppdagelse av hvordan verdensveven fungerer.

Viaplay, iTunes, Blockbuster

Fra ni år

En ny dag truer, 1993

I en tid der dagene glir over i hverandre og mye føles monotont, kan man finne både glede og trøst i denne 1990-tallsklassikeren, også kjent under originaltittelen Groundhog Day. En livstrøtt værmelder blir fanget i en slags tidssløyfe, han må gjenoppleve det samme døgnet i en småby i uende­lighet. Men lede og desperasjon skal etter hvert snus til fascinasjon for hverdagsmagi og øyeblikkets mange muligheter.

Viaplay, Itunes, Blockbuster, SF Anytime

Livstrøtt: En livstrøtt værmelder (Bill Murray) blir fanget i en tidssløyfe i Groundhog Day.
En livstrøtt værmelder (Bill Murray) blir fanget i en tidssløyfe i Groundhog Day. Foto: Viaplay.

Fra tolv år

Boyhood, 2013

En av vårt årtusens mest bemerkelsesverdige filmprosjekter tok tolv år å filme. Boyhood følger hovedpersonen Mason fra han er seks år i 2002, til han er ung voksen i 2013. Regissør Richard ­Linklater filmet hovedpersonene et par ganger­ i året, og holdt seg nokså strengt til et skrevet ­manus, filmen er altså ingen dokumentar. Og det er ikke bare Mason som blir eldre, det gjelder også foreldrene, spilt av Ethan Hawke og Uma Thurman. Resultatet er en mini­malistisk og hverdagslig storslagenhet man nærmest mister pusten av. Boyhood er en skildring om oppvekst, og en historie som bekrefter filmmediets nærmest mirakuløse grenseløshet.

Amazon Prime, Blockbuster, SF Anytime, iTunes.

Livsløp: Boyhood følger hovedpersonen Mason fra han er seks år i 2002, til han er ung voksen i 2013.
Boyhood følger hovedpersonen Mason fra han er seks år i 2002, til han er ung voksen i 2013. Foto: United International Pictures.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur