Kultur

Historien om Henry David Thoreaus vandringer i skogene ved sjøen Walden på midten av 1800-tallet er velkjent for amerikanske skoleelever. Etter studier ved Harvard vendte han tilbake til Concord, Massachusetts, hvor han etter hvert skrev klassikeren Walden: Livet i skogene (1854). Her beskriver han en tilbaketrekning fra sivilisasjonen, inn i skogen. Hans samlede verk består av 20 bind, med filosofiske, politiske og åndelige tekster og bunkevis av dagbøker. Nå kommer to av hans mest kjente naturessays på norsk i boka Til naturen, som består av «Kunsten å gå» (1862) og «En vintervandring» (1843).

En større sammenheng

Thoreaus naturfilosofiske betraktninger har inspirert flere generasjoners jakt på et enklere liv i pakt med naturen – ikke minst miljøbevegelsene fra 70-tallet og fram til i dag. Den svenske biologen og forfatteren Stefan Edman, som har skrevet en rekke bøker om forholdet mellom menneske, natur og religion, er inspirert av Thoreaus naturfilosofi.

– Jeg har skrevet mye om forundring i møte med naturen i mine bøker, og at mennesket tilhører en større og eldre sammenheng enn det som bare er nå. Jeg tror denne vissheten gjør oss ydmyke og kan få oss til å respektere naturen på et dypere­ plan.