Klima

– Orda kan redde jorda

I kveld klemmer forfattere til for klimaet. – Vi må berge kloden, og jeg har tro på at vi med orda kan redde jorda, sier forfatter Ingrid Storholmen.

Selv finner hun det ikke klimapolitisk forsvarlig å ta fly fra Trøndelag for å være med når dørene åpnes i Litteraturhuset i Oslo i kveld. Der samles et panel av forfattere som har bidratt med tekster: Knut Nærum, Gro Dahle, Inger Elisabeth Hansen, Tina Åmodt, Eirik Martiniussen og Bård Lahn. Miljøminister Tine Sundtoft (H) deltar også i spissen for et politikerpanel med representanter fra andre partier.

LES OGSÅ: «Ingenting er verre enn sure kvinnfolk»

Hasteoppdrag

Ingrid Storholmen sier hun deltar i forfatteraksjonen av nødvendighet.

– Vi må alle bidra for å redde kloden, sier hun.

Hun er selv med i redaksjonen for aksjonens nettside. Der kan du lese mange tekster skrevet av et vidt spenn av forfattere.

– Selv om jeg er inhabil, vil jeg si det er blitt en imponerende samling tekster. Det er blitt et klimabibliotek og en referanse for den som er interessert i hvordan forfattere tar opp klima i skrivingen, sier Storholmen.

LES OGSÅ: Terrakottahær av kvinner inntar kirken

Ord skaper

Alle tekstene er spesialskrevet til nettsiden. Alle berører klimaet.

– Dette er en aksjon i skrift. Språk er med på å endre. Ordet kan skape det det nevner. Det er min motivasjon for da kan vi også berge jorda. Om vi skal kunne utvikle en empati med jordkloden, må det kanskje til et skjønnlitterært språk til for å utrette det forskerspråket ikke har klart. Det mangler jo ikke på viten. Nå er det om å gjøre å få folk til å handle, da kan dette språket være en annen kanal, håper Storholmen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bequerelkantarell

I 2009 kom hun med boka Tsjernobylfortellinger der vi møter mennesker som fortsatt rammes av atomkraftulykken. Det radioaktive nedfallet fra ulykken kan også ha vært årsaken til at to av forfatterens søstre ble syke i ung alder.

– Jeg levde i to måneder i sonen rundt reaktoren og så hva miljøødeleggelser innebærer. Fortsatt er kantarellen her jeg bor full av cesium etter ulykken, forteller Storholmen.

LES OGSÅ: Netflix sin første film kan tvinge filmbransjen til å tenke nytt

Viktig rolle

Hanne Sofie Lindahl er leder i Changemaker. Hun har hørt lite om Forfatternes klimaaksjon, men kjenner til en gruppe som har kalt seg opp etter Grunnlovens paragraf 112.

– Forfattere har et ansvar for å skrive om dette på et språk som alle forstår. Der kan de fylle et tomrom som aktivister og politikere ikke fyller, sier aktivisten.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima