Kultur

Nytt tidsskrift vil forene tenkning og åndelighet

Mentsch Magazine vil fylle et rom de mener står tomt i norsk offentlighet.

– En familie av aktivister, akademikere og kunstnere! Det er det vi ønsker å være, sier redaktør Andreas Masvie. I august lanserer Mentsch Magazine sine nettsider. Målet er å gi ut den første papirutgaven innen to år.

Romantisk

Mentsch er en jiddisk variant av det tyske ordet for menneske, mensch. Den jiddiske versjonen betyr noe sånt som et nobelt menneske, forklarer Masvie.

– Vi ønsker først og fremst å skrive om mennesket fra ulike perspektiver. Menneskets forhold til naturen, til staten, til andre mennesker, oss selv, til Gud. Vi vil kaste lys på hva det vil si å være et godt menneske. Der kommer også åndeligheten inn: Åndelighet bør drive oss til radikalitet, til aktivt å elske menneskene rundt oss.

Det høres ut som et romantisk menneskesyn?

Masvie er enig.

– Vi som tar initiativ til Mentsch har nok det felles at vi tar en viss avstand til den postmoderne epoken vi lever i. Vi tror en del strukturer er gode for oss, for eksempel den biologiske
familien.

Samtidig understreker Masvie at han er vel så opptatt av det gode som finnes innenfor strukturene, enn å konservere strukturene i og for seg.

– Vi vil ikke bare konser­vere strukturene, men oppmuntre mennesker til å ånde, omgås og elske hverandre innenfor strukturene.

Skaperkraft

Mentsch kaller seg et barn av tankesmien Skaperkraft. Redaktør Masvie
 mener at Mentsch ikke skal være bundet opp til visse politiske ståsteder som gjerne knyttes til tankesmien.

– Det mangler et rom i norsk offentlighet der intellektuell tenkning og åndelighet kan flyte sammen, sier Masvie og trekker fram tre grunnverdier for magasinet: intellektualitet, omtanke, og radikalitet.

Skal leves ut

Hvis Mentsch signaliserer et syn på mennesket som nobelt, hva tenker dere om det svake mennesket?

– Der kommer omtanken inn, sier Masvie.

– Jeg vil kalle meg en radikal konservativ, men føler meg av og til i eksil blant de konser­vative. Spesielt mange av dagens konservative kristne har vært
 så opptatt av strukturene, at man har mistet evnen til å handle
og elske radikalt. Dette gjelder også overfor det svake mennesket.

Masvie ønsker at det intellektuelle innholdet i Mentsch skal veies opp mot omtanken.

– Man forviller seg lett inn i
 teorier. Men teorier er helt tomme hvis de ikke leves ut, sier han.

Hvordan lever man ut teorier i magasinform?

– Vi vil danne en kultur, en familie. Derfor bruker vi familiebegrepet, for å være tydelige på ansvaret vi har overfor hverandre, og samtidig oppmuntre hverandre til ikke bare å tenke dypt, men til å leve og handle, sier Masvie.

Mentsch­redaktøren ser på det kommende året som en graviditetsfase, fram mot den første papirutgaven, som utelukkende vil ha engelske tekster.

LES MER: Tidsskrift skulle bygge bro mellom kirke og kulturliv.

Best i klassen

– Både jeg og vår dyktige designer, Enok 
Gåsland, er opptatt av opplevelsen av å ha papir i hendene. Mentsch er først ordentlig Mentsch når det er klart i papirformat, sier Masvie.

– Har dere noen forbilder?

– Ingen andre enn oss selv, sier Masvie.

Han vil at Mentsch skal være en friere plattform enn for eksempel STREK og Pilgrim, som er skandinaviske tidsskrift med åndelig innhold og sikte.

– I tillegg til akademiske tekster vil vi inkludere dikt og
noveller, film og foto. Vi ønsker dessuten å levere bedre kvalitet og å være mer radikale. Det kan for eksempel bety å i større grad adressere spørsmål rundt alt fra seksualitet til politikk til litteratur, sier Masvie, og legger til:

– Vi vil være top-notch, best i klassen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur