Kultur

Nomad: Ærlige tegn til håp

Den britiske podkasten Nomad leter etter håp i en postkristen tid.

Nomad sier om seg selv at de ønsker å stille ekte spørsmål og dele ærlige samtaler i jakten på håpstegn i den post-kristne villmarka. Nomad har laget to episoder i måneden i over ti år, og hele arkivet er tilgjengelig. Hvert program består av en samtale mellom noen av vertene, et langt intervju og en etterprat uten gjesten.

Alle de fire vertene (som veksler på å intervjue) har bakgrunn fra ulike lavkirkelige miljøer. De er ulike steder på sin reise mot en voksen tro. Gjestene er vidt forskjellige, men har alltid noe interessant på hjertet.

Det mest markante trekket ved Nomad er den gode, langsomme og dyptborende samtalen. Noen ganger er det gull i etterpraten – men de første 15 minuttene er stort sett skravl og egenreklame, og kan gjerne hoppes over for den utålmodige.

Janet Williams 
Seeking the God beyond

Episode 191. 22. februar 2019

Denne episoden har jeg hørt to ganger, og jeg kommer til å høre igjen. Den handler om apofatisk teologi – hva vi ikke kan si om Gud, og det er mye. Jeg trodde ikke at jeg var interessert. Men episoden er forbausende og ­åpnende, og Williams er en lokkende stemme.

Hør episoden på Spotify/iTunes

###

Barbara Brown Taylor 
Finding God in the Faith of Others

Episode 201. 24. juli 2019

Brown Taylor, amerikansk prest og fagteolog, forteller om sin bok Holy Envy. I andre religioner enn sin egen fant hun skatter både i sin egen tro og de andres. Brown Taylor er en av de mest innflytelsesrike stemmene i USA, og det er lett å forstå hvorfor når man lytter til denne episoden.

Hør episoden på Spotify/iTunes

###

Pádraig Ó Tuama 
In the Shelter

Episode 207. 23. oktober 2019

Den irske poeten og aktivisten Ó Tuama forteller om språk, fortelling og sitt arbeid med å lese bibeltekster i uventede sammenhenger og med helt annet formål enn det oppbyggelige. Det hele er riktig så oppbyggelig.

Hør episoden på Spotify/iTunes

###

Joy Brooks og 
Jemimah McAlpine 
Jemimah, Joy and Jezebel

Episode 215. 25. februar 2020

Brooks og McAlpine (som er en av vertene) snakker om hvordan det har preget dem å vokse opp i patriarkalske menigheter. Det høres kanskje snevert ut, men samtalen ­lander i en vidtrekkende samtale om hva det er å være et helt menneske. Anbefales for alle mennesker, uansett hva slags oppveksterfaring de har hatt.

Hør episoden på Spotify/iTunes

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur