Musikk

3 minutter og 23 sekunder er verdt hele albumet

Hvem var Beethovens «Elise»? Ingen vet – men vakrere frieriblomst finnes ikke, skriver vår anmelder om ny plate med Beethoven-bagateller.

Hvem var Elise? En kjæreste, en forventet kjæreste, en fiktiv «kjæreste», en Elisabeth, som på grunn av Beethovens elendige håndskrift ble tolket som Elise? Musikkhistorien har lurt på til hvem, ingen vet – men vakrere frieriblomst finnes ikke, Für Elise er i hvert fall manges Beethoven-vignett, ved siden av åpningen av Skjebnesymfonien: Ta-ta-ta- taa, Ta-ta-ta- taa ...

Tett og lite

Den «nye» Für Elise finnes på den ferske innspillingen av en av de fineste Beethoven-tolkerne for tiden, den fineste etter mitt behag, Paul Lewis. Den omringes av Beethovens Bagateller, som svært sjelden høres – dette er anledningen. Nå skal det sies, mange av dem er bagateller i ordets rette forstand. Men de hører med i verklisten, og her serveres de på gullfat. De 28 småstykkene avrundes med den mer kjente Fantasia op. 77 – en tett, liten «sonate» på ni minutter.

Århundrenes publikumsrekord

Det er Beethovens-tid, han ville fylt 250 om han hadde levd – like frisk, like energisk, like opprørsk. En fersk statistikk viser at ordet Beethoven gir titusener av treff per dag. Ingen musiker på denne jord har i sum gjennom tidene vært mer spilt enn Beethoven, det måtte i tilfellet være Mozart eller Bach. Og da konkurreres det innenfor alle musikkens sjangere. Nå, i opprøret, kampenes og protestenes tid, «brukes» han for alt han er verd. «Den mannen gir meg inntrykk av at han har mange hoder, mange hjerter og mange sjeler», skrev hans gode kollega, Joseph Haydn.

Tyrani og idioti

Hvor begynner man? Ikke med Bagateller, de er til for de drevne, som vil komplettere en samling eller utsette seg for alt Beethoven leverte. Men igjen, slik Paul Lewis tar de korte stykkene på dypeste alvor, er det en demonstrasjon i meningsbærende Beethoven-spill, bærekraftig nok.

Beethoven hatet autoriteter, han var frihetens mann. Og han levde det – frihet fra så vel tyranni som idioti, sjelens totale frihet, han «sang» det ut. Som Goethe sa: «Jeg har aldri møtt en så selvstendig, uavhengig, energisk, alvorlig kunstner».

Selv i disse bagatellene – selv om vi ikke finner dem på øverste kvalitetshylle – hører vi det. To av seriene er blant det siste han skrev. Så ut av ingenting er de nå likevel ikke kommet.

Vårt Land dekker Beethoven-året 2020:

Den beste innspillingen du får høre av Skjebnessymfonien i Beethovens jubileumsår kommer fra Teodor Currentzis

Vi skal være stolte over å ha en som Henning Kraggerud her i landet

'Blind eller ikke blind, dette var stort'

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk