Musikk

- Vil ikke la hatet­ styre 
oss

Donald Trumps seier kan reise en større musikalsk protest­bevegelse enn den Bob Dylan frontet på 1960-tallet.

Trump-motstander Katy Perry, verdens kanskje mest kjente kvinnelige artist for tiden, oppfordrer i en Twitter-melding folk til å gjøre noe i stedet for å sutre over et tapt valg. Kollegaen Cher minner i sin Twitter-melding i morgentimene onsdag om at dette er farlig likt slik det var i Tyskland på 1930-tallet.

Natt til onsdag, da valget begynte å helle Trumps vei, twitret Katy Perry at hun «gråt så de falske øyevippene hennes løsnet». Tidligere har popstjernen sagt at selv om hennes republikanske foreldre ville stemme på Trump, var det for henne utenkelig. Hennes foreløpig siste Twitter-melding etter Trumps sjokkseier er: «Ikke sitt stille. Ikke gråt. Vi er ikke en nasjon som vil la hatet styre oss»

Hjelp!

Hillary Clinton-supporter Lady Gaga vil også se fremover: «I et rom fullt av håp, vil vi bli hørt. Ingenting kan stoppe oss». Pop og R&B-sangeren Prince Royce minner om at «alt vi kan gjøre akkurat nå, er å be om at Trump blir en annen president enn det han har vært som kandidat. Gospelartisten Kirk Franklin har ennå ikke foldet hendene. Hans rop på Twitter er: «Hjelp!».

LES OGSÅ: Tegner­ for VG med skrekkblandet fryd i disse Trump-tider, forteller Roar Hagen

Ny protestbølge

Hva amerikanske artister som nå er sjokkerte, sinte og redde, helt konkret vil foreta seg, er uvisst. Jeff Tweedy i Wilco uttalte i forrige uke fra scenen på Sentrum Scene i Oslo at slik valgkampen hadde utviklet seg, vurderte han å bosette seg et helt annet sted. Sannsynligvis velger han i stedet å skrive flere sylskarpe politiske tekster. Slik forbildet hans Woody Guthrie i sin tid skrev protestsangen «Old Man Trump»; om hvilken drittsekk ­Donald Trumps far var, som han unge år hadde leid leilighet av i New York. Det siste året har Wilco hatt sangen på repertoaret.

LES OGSÅ: Tusenvis demonstrerer mot Trump i USAs gater

Skriver i sinne

Demokraten Bruce Springsteen vil garantert spisse låtskriverpennen, når han nå opplever at hjemlandet rystes i grunnvollene. Etter krakket i 2008 skrev han albumet Wrecking Ball, «i sinne mot urettferdighet og en kapitalisme som var gått fullstendig av hakket på bekostning av hardtarbeidende amerikanere» (sitat fra biografien Born To Run).

Se ikke bort fra et det vil reise seg en ny, og atskillig større, protestbølge av artister og sanger i samme ånd som den Pete Seeger, Woody Guthrie og Bob Dylan frontet på 1950 og 60-tallet. I dag også med artister som har gjort karriere og blitt rike, men likevel ikke har glemt hvor de kommer fra.

U2, R.E.M, Madonna, Wilco og The Boss, som alle har talt Trump midt i mot, kan komme til å lede an i kampen for en verden de frykter kan gå fullstendig av hengslene.

LES OGSÅ: Israelsk høyreside gleder seg til ny Trump-æra

Massivt press

Hvorvidt Donald Trump, nå verdens kanskje mektigste mann, ønsker, eller er i stand til, å gjøre livet surt for artister som vil fortsette å stikke kjepper i hjulene for ham, gjenstår å se. Mindre kjente artister, som vil jobbe mot ham fra grasrotnivå, vil han sannsynligvis ikke bry seg om. Det finnes ikke så mye statlige kulturmidler å ta fra dem, slik tilfellet ville vært i Norge. I den grad han gidder, vil Trump irritere seg mye mer over protestene fra kjendisartistene. De har en atskillig kraftigere stemme i opinionen, og er dessuten, slik han også liker å se på seg selv, personifiseringer av «The American Dream». Det er et slikt Amerika han har sagt han vil gjenreise.

Hadde det bare vært eldre rock’n roll-artister som hadde brydd seg, kunne flere enn Trump ha sagt at det var et siste surt oppstøt fra en utdøende rase, kanskje også utdøende musikksjanger, slik flere i det siste har spådd. Nå er det derimot et bredt spekter av artister og sjangere i ulike aldre som maner til kamp.

LES OGSÅ: Om drøye to måneder har Donald Trump makt til å trykke på atomknappen i verdens største militærmakt

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk