Musikk

– Med gospel føler jeg meg hjemme

Etter å ha arbeidet med et bredt spekter av musikalske sjanger, føler Kine Ludvigsen Fossheim omsider at hun har landet.

Skodden er tett utenfor trehusbebyggelsen på Vollen i Asker, den isete snøen ligger som et ruglete teppe på asfaltveier og gresstuster. I sin egen stue, der det blafrer i levende lys og der ett stykk julepynt settes frem hver dag i desember, sitter Kine Ludvigsen Fossheim omringet av de to chihuahuaene Bling og Nacho.

Hun er aktuell med singelen «Beautiful Day», som er første smakebit på hennes nyeste prosjekt. Med ujevne mellomrom har den profilerte Oslo Gospel Choir-koristen parallelt begitt seg ut på soloprosjekter. Dette er en balansegang hun trives godt med.

– Jeg ser på det som to forskjellige yrker. Når du er artist kan du gi alt, mens når du er korist er du en musiker som skal inn i en gruppe og følge den som leder.

Kanye, kan jeg

Det er egentlig ingen ting ved Kine Ludvigsen Fossheims alder som tilsier at hun har vært artist i 28 år, men så er hun en av disse barnestjernene som fortsatt holder koken. 37-åringen ga ut sin første plate som niåring. Siden har hun gitt ut fire barnealbum, deltatt i Melodi Grand Prix – som solist i 2000 og som korist for KEiiNO i årets Eurovision Song Contest, skrevet sanger for koreanske og kinesiske artister og sunget julen inn med Oslo Gospel Choir i femten år.

– Hvordan har det formet deg å bli eksponert som artist så tidlig?

– Jeg ser på det som en veldig positiv ting. Jeg fikk veldig mye erfaring i tidlig alder, og det har har vært en fin grunnmur å ha med seg. Jeg får ofte høre «åh, jeg husker deg da du var liten», og blir liksom sammenlignet med da jeg var barn, men jeg har aldri syntes det har vært kjipt.

«Kan Kanye så kan jeg», skrev hun på Facebook da hun annonserte sitt kommende prosjekt. Kanye West, den amerikanske rapperen hun refererte til, ga i høst ut gospelalbumet Jesus Is King. I februar er det den gladlynte hamarsingens tur.

Hjemmekontor

Som soloartist har hun drevet med pop, soul og RnB, men det er gospelen, med all dens euforiske energi og tekstlige tyngde, hennes hjerte banker sterkest for.

– Hver gang jeg har sunget gospel, har det vært så befriende. Innenfor gospelsjangeren har jeg alltid følt meg hjemme, at jeg kan være meg selv, sier hun, samtidig som stemmen hennes høres fra et annet rom i huset.

For hun har en sjelden kort vei til «kontoret». Det er Olav Fossheim – ektemann, låtskriver og produsent – som sitter i hjemmestudioet med døren på vidt gap og ferdigstiller en av låtene på det kommende albumet.

– Gospel føles mer ekte for meg. Jeg tenker ikke at jeg skal erobre verden, men det er en fin følelse å gi ut ting jeg er ordentlig stolt av selv. Det var en periode hvor jeg ikke orket å skrive, det går jo i bølger. Derfor føles dette som en lettelse og at jeg er der jeg skal være.

På egne ben

Men før den tid er det ennå mange julekonserter igjen, og for den drevne gospelkoristen blir det ikke jul uten. Selv om hun i år synger julen inn uten medkoristene i Oslo Gospel Choir.

– I fjor synes jeg det var tøft å være så mye borte fra datteren vår rundt juletider, så jeg fikk en idé om at jeg neste år kanskje skulle gjøre noe annet.

Og sånn ble det. Ludvigsen Fossheim har permisjon fra gospelkoret for å gjøre solokonserter sammen med organist Leif Ingvald Skaug og fiolinist Elina Rodevic. I tillegg reiser hun rundt i landet og opptrer med lokale sangere i Gospel Explosion, et prosjektkor uten opptakskrav.

– Det er krevende å fronte en hel konsert igjen, og førjulstiden er ikke den samme uten turneen med koret, men det er gøy å begi seg ut på nye utfordringer. Og for første gang på femten år har jeg fri de siste kveldene før julaften.

LES OGSÅ:

---

Kine Ludvigsen Fossheim

  • Norsk artist, korist, låtskriver og produsent født i 1982.
  • Debuterte som artist i en alder av ni år. Har totalt gitt ut seks soloalbum.
  • Har sunget i Oslo Gospel Choir i femten år.
  • Deltok i Melodi Grand Prix i 2000. Koret for KEiiNO under årets Eurovision Song Contest.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk