Kultur

Kirker vil bli proffere på utleie

Flere artister velger kulturhus til sine julekonserter. – Fra kulturhuset får artistene det de betaler for, sier manager Reidun Berntsen som har vært med på å utarbeide en ny utleieveileder for kirkene.

Onsdag presenterte Kirkerådet en ny veileder til menigheter som leier ut kirken. Kirken som utleieaktør er et hefte på 23 sider med konkrete råd om hva menighet og fellesråd må ha tenkt gjennom før de inngår avtaler om utleie.

– Utleier og leietaker bør ha denne samtalen ved utleie av kirken til kunst- og kulturarrangement; av praktisk så vel som av forretningsmessig art, er Kirkerådets klare anbefaling.

Flere proffe

Avtalene kan dreie seg om en leiepris på flere titalls tusen kroner. Da forventer artistene å få noe mer for pengene enn nøkkelen til kirkedøra, påpekte Reidun Berntsen fra byrået fra Rocksport booking. Hun pekte samtidig på at flere kirker legger svært godt til rette.

– Mange kirker har profesjonelle opplegg, sier hun og nevner eksempler som kirker i Sandefjord, Moss, Son og Oslo.

Mye arbeid

Arbeidet med veilederen startet etter at bransjen ba om et møte med kirken for å dele erfaringer. Siden 2018 har en gruppe arbeidet fram veilederen som ender i en helt konkret sjekkliste. Den går helt ned i detaljer som sikringsskap, billettsalg og stemming av piano.

Reidun Berntsen har mange år styreerfaring fra bransjeorganisasjoner. Hun er i dag manager for blant andre Trine Rein og ser utfordringene artistene møter.

– Kirken byr på et rom, men lite tilrettelegging. En konsert stiller krav til lyd, lys, teknikk, øvelses tid, siktlinjer, antall sitteplasser, billettslag og PR. Dessuten er det mange hensyn å ta i de tradisjonelle kirkene. Kirken er en arena det også er vanskelig å markedsføre. Menigmann er ikke vant til å sjekke hva som skjer i kirken til helga. Slike utfordringer har du ikke med et kulturhus, der folk gjerne sjekker, og der alt er lagt til rette. Derfor kreves det et godt samarbeid og dialog oss imellom, sa hun ved presentasjonen av veilederen.

Av plakatene kan vi se at artister som Kurt Nilsen, Tre Tenorer og Hanne Krogh velger å legge sine juleturneer til kulturhus. Det mener Berntsen illustrerer utfordringen for kirken. Hun ser også at flere andre artister vurderer å gå den veien.

Delegere

Martin Stærk er kirkeverge i Bø kyrkjelege fellesråd og representerer kirkevergelaget i arbeidet med veilederen. Han viser til gode erfaringer med å delegere ansvar til noen som er dedikerte ikke bare når det gjelder det praktisk ved utleie, men også med tanke på hva den samlede kultursatsingen skal være lokalt.

– Vi har et utvalg på tvers av menighetsrådene. Vi har fire forskjellige kirker som egner seg til hver sine formål. Et kulturutvalg kan være viktig for å kunne se kultursatsingen på tvers av kirkene i egen menighet, sier Stærk.

Veilederen anbefaler da også at fellesrådet utvikler noen av kirkene til bestemte typer kunst- og kulturarrangement. Berntsens erfaring er at det ofte også er vanskelig å finne fram til rette vedkommende i menigheten. Veilederen anbefaler at det legges til rette for at leietaker kan forholde seg til én ansvarlig person i sin kontakt med kirken.

Stærk tror imidlertid ikke en skal ha for store forventinger til at bransjen kan finne en ansvarlig person i hver menighet til en hver tid. Han minner om at mange menigheter har få ansatte og ofte i brøkstillinger.

Desemberprøve

Kanskje bør menigheter bruke høsten til å øve seg til julekonsertene i desember. Tanken ble lansert av Randi M. Letmolie som er direktør i KAs avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning. Hun mener menighetens strategi blant annet bør handle om å plassere konsertene i riktig kirke og på riktig dato.

– Da kan vi unngå at det blir konflikt mellom en profesjonell artist og et lokalt korps og kor. Og vil vi oppnå den bredden i tilbudet kirken vil gi, er det lurt å ha tenkt strategisk.

Letmolie minnet også at det er liten vits i å leie en kirke med 10 ampers sikringer til store konsertproduksjoner.

– Når vi nå bygger ut databasen kirkesøk.no, kan vi ta med flere slike opplysninger, sa hun.

Samtidig har KA klar en smittevernveileder for utleie og bruk av kirker og andre forsamlingslokaler ved nåværende pandemi-situasjon.

---

Kirken som utleieaktør

  • Kirkerådet har utarbeidet en veiledning for menigheter som leier ut kirken til kulturarrangement.
  • Veiledningen Kirken som utleieaktør ble presentert onsdag.
  • Samtidig utgir arbeidergiverorganisasjonen KA en veileder for utleie og bruk av kirker og andre forsamlingslokaler ved nåværende pandemi-situasjon.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur