Kultur

Hans Johan Sagrusten – du har skrevet en populariserende spenningsbok om bibelmysteriet Aslak Bolts bibel: Den skjulte skatten. Norges vakreste bok, som du skriver. Det er litt av en fanfare?

– Ja, og jeg står nok for det. Den startet reisa si i middelalderen én gang, antakelig på 1200-tallet, vi vet ikke hvor. Etter mange omveier kom den til Nidaros. Så forsvant den igjen, men ble funnet, innemurt i et hulrom i nordveggen på Nidarosdomen. Kanskje ble den gjemt fordi den skulle reddes i forbindelse med reformasjonen. Men på den andre siden, det er et tankekors om en bibel ville stå i fare for å bli ødelagt av lutheranere. Selv om den var på «feil» språk, latin. Nå, etter at den har lekt gjemsel med oss gjennom århundrene, er den tatt godt hånd om av bibliotekarene i Deichmanske bibliotek i Oslo.

Den vakreste boka i Norge?

– Det er drøyt, kanskje - men selv i vår tid, med vår teknikk, tror jeg ikke det er laget noe vakrere, flottere og rikere utstyrt, bladgullet skinner som om det var påført i går, det er lagt omtanke i alt. Siden kongesigningen i 1991 har den vært vist bare tre ganger, sist var den utstilt i to og en halv time i forbindelse med lanseringen av min bok. Statistisk sett skal den da vises igjen i 2034. Den skal ikke utsettes for altfor mye lys.