Kultur

Hørt om Bedehusjakten? Får nordmenn til å lete seg fram til 40 bedehus

Selv om Vestre Andebu bedehus er solgt, har Normisjon flere initiativer i regionen som skal få folket til bedehusene og bedehuset til folket.

Utenfor dørene til Vestre Andebu bedehus henger et laminert A4-ark som informerer om at bedehuset er en del av Bedehusjakten. Konsepetet er bygget over samme lest som den populære stolpejakten, som har fått nordmenn landet over til å jakte på QR-koder med telefonene sine i alskens terreng.

Bedehusjakten involverer rundt 40 bedehus, i tillegg til et par andre mål som også er knyttet til Normisjon i Vestfold, Buskerud og Telemark. Det forteller Svein-Tony Gårdsø som er regionsleder for Normisjon Vestfold-Buskerud.

Vestre Andebu bedehus.

Klar for bedehusjakt? Foto: Erlend Berge

Løfter fram arven

Ideen bunnet i et ønske om å gjøre bedehusene i regionen mer kjent, ikke minst for organisasjonens egne. Man samler poeng ut fra målene man når, og disse registreres. Vinnere i tre aldersklasser vil premieres når jakten – som startet i begynnelsen av juni – avsluttes i august.

– Jeg har vært ansatt i denne stillingen i tre år, og på den tiden har to bedehus i regionen blitt solgt. Jeg møter folk og ser all historien de har med bedehusene. De har lidd under et mørkemannsstempel, men jeg ser at det er langt ifra hele bildet. Vi må løfte fram den arven vi har, som rommer mye norgeshistorie, sier Gårdsø.

Date på bedehuset

Han drømmer om at det en dag vil kunne arrangeres en nasjonal bedehusjakt. Enn så lenge har det vist seg som et vellykket initiativ i regionen. Gårdsø forteller om deltagere i alle aldersgrupper, en av dem er en ungdom som har slått to fluer i én smekk, og innlemmet bedehusjakten i sitt personlige dating-prosjekt. Håpefullt har han invitert på stevnemøter i form av besøk på ulike bedehus i regionen, og fornøyd rapportert til Normisjon etter hver date.

– Er noen av bedehusene sikret for framtiden?

– Når en Normisjonforening legger ned virksomheten, så tilfaller eiendommen regionen. Og når regionen sier at de ikke har kapasitet eller økonomi til å drifte videre, blir bygningen solgt. Det vi er opptatt av, er å ikke stresse prosessen. Det er mye følelser involvert, og vi er opptatt av at de som sitter igjen og mister bedehuset sitt får være med og bestemme hva pengene fra salget skal gå til av regionale prosjekter i Normisjon VeBu. Vi vil lytte til dem og ta vare på historiene.

Drive-in bedehus

I begynnelsen av juni gjennomførte regionen et annet bedehuskonsept: Bedehus på hjul. En lastebil ble innredet med typisk bedehusinteriør – lånt fra nettopp Vestre Andebu bedehus. Det ble arrangert koronavennlige drive-in møter. Syv steder ble det arrangert møter, med konsert og basar.

– Kanskje dette er bedehusets framtid?

– Jeg sa det da vi besøkte Larvik, at kanskje bedehusene må satse på bil! Der har det vanligvis har vært 10–12 stykker som har møtt opp på bedehusmøter. På drive-in møtet var vi 70. En av utfordringene for bedehuskulturen er at den er basert på at folk skal komme til oss. Om det er noe vi har lært av korona, så er det at vi må ut.

LES OGSÅ:

Barndomsvenninnene har gått der siden 40-tallet. Nå skal en 19-åring bo i Vestre Andebu bedehus

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur