Kultur

Her er årets beste serier

Vi har kåret årets beste serier. Se hvordan det har gått med Skam, Fargo og Game of Thrones.

Bilde 1 av 19

Svart humor, ungt drama og utrolige historier fra virkeligheten topper lista over årets beste serier.


Fargo

1. Fargo, sesong 2

Strømmes på HBO Nordic

Vi er i snødekte Minnesota, året er 1979 og Peggy Blumquist (Kristen Dunst) kjører med uhell på et av medlemmene av den beryktede Gerhardt-familien, som styrer hjembyen Fargo med jernhånd. Dermed blir Peggy og ektemannen Ed (Jesse Plemons) dratt inn i en feide mellom Gerhardts og en annen kriminell gjeng. Sesong to av Fargo, som er løselig basert på Cohen-brødrenes film med samme tittel fra 1996, er enda bedre enn den første. Fargo er stilsikker, full av mørk, absurd humor og tettpakket med uventede vendinger. Dessuten er Kirsten Durst i rollen som den naive frisøren Peggy, nesten verdt serien i seg selv.


Unge lovende

2. Unge lovende

Sendt på NRK, tilgjengelig i NRK nett-tv

At Siri Seljeseth fikk avslag på visumet sitt i USA, var et lykketreff for oss tv-seere. Det førte nemlig til at hun lagde Unge lovende, en serie om tre venninner i 20-årene som har høye ambisjoner, men noe lavere gjennomføringsevne. Møtet med standup-komiker Elise, skuespillerspira Alex og Nenne, en servitør med store forfatterdrømmer, er smart, velspilt og gjenkjennelig, en friskt og etterlengtet nykommer i det norske serieuniverset.

LES OGSÅ: Hvite menn med tvilsom moral dominerer tv-seriene


The Jinx

3. The Jinx

Strømmes på HBO Nordic

Dokumentarserien om den eksentriske millionæren Robert Durst er årets mest spennende true crime. Da Durst drepte og parterte naboen Morris Black i 2001, ble han frikjent på grunn av nødverge. Kona Kathie forsvant sportløst 20 år tidligere. Kan Durst ha drept henne også? Og hva med venninna Susan Berman, som ble funnet i huset sitt i Beverly Hills? The Jinx er beviset på virkeligheten gjerne overgår fiksjonen.


Unbreakable Kimmy Schmidt

4. Unbreakable Kimmy Schmidt

Strømmes på Netflix

Kimmy Schmidt (Ellie Kemper) har blitt holdt fanget i en bunkers i 15 år av en sektleder som har overbevist henne og tre andre kvinner om at verden har gått under og at de er de eneste overlevende. Når Kimmy slipper ut, møter hun verden med en rørende naivitet og grenseløs livsglede. Unbreakable Kimmy Schmidt er en lys komedie med mørke undertoner som behandler undertrykte traumer på en forfriskende ny måte.

LES KOMMENTAREN: Ein kan kjenne seg som ein gris i bingen når ein går inn i den sjette eller sjuande strake timen av Homeland eller House of Cards


Game of Thrones

5. Game of Thrones, sesong 5

Sendt på C More, strømmes på HBO Nordic

Da du trodde at verdens mest populære fantasyserie ikke kunne bli mørkere, ga Game of Thrones-skaperne oss en sesong med brutale voldtektsscener, barnedrap og en avslutningsepisode som brant i magen i lang tid etterpå. Å følge med på denne serien knuser hjertet ditt, men er samtidig helt uunngåelig.

MER OM GAME OF THRONES: Kvinnene lyver, manipulerer, slåss og dreper


Better Call Saul

6. Better Call Saul

Strømmes på Netflix

Den sleske advokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk) var det komiske avbrekket vi trengte i Breaking Bads stadig mørkere narkounivers. I spinoff-serien Better Call Saul møter vi Goodman lenge før han representerer Walter White, og fremdeles er Jimmy McGill, en hardtarbeidende advokat med tynnslitt moral. Her lar serieskaper Vince Gilligan ham få mye mer dybde enn tidligere, selv om Odenkirk fortsatt vet hvordan han skal få deg til å le.


Togetherness

7. Togetherness

Strømmes på HBO Nordic

Brett (Mark Duplass) og Michelle (Melanie Lynskey) lever en tilsynelatende perfekt tilværelse, men har likevel følelsen av at ingenting stemmer lenger. I tillegg flytter både Michelles søster Tina (Amanda Peet), som har blitt dumpet av en rik mann for ørtende gang, og Bretts kompis Alex (Steve Zissis), en avdanket skuespiller som sliter med å få nye roller, inn i huset deres. Togetherness er en eksistensiell komedie om hvordan livet ikke alltid går etter planen, selv om det faktisk er nettopp dét det har gjort.


Kampen om tungtvannet

8. Kampen om tungtvannet

Sendt på NRK, tilgjengelig på NRK nett-tv

I stedet for å lage en pompøs heltehistorie, ble NRKs storsatsing en utforsking av hvilke etiske valg som lå bak den kjente sabotasjeaksjonen på Vemork i Telemark under 2. verdenskrig. 1,4 millioner seere kan ikke ta feil: Kampen om tungtvannet var storslått, spennende og en velfortjent suksess.

LES ANMELDELSEN: NRK har laga ein medrivande, eksistensiell tungvektar


Tyskland 83

9. Tyskland 83

Sendt på NRK 1, tilgjengelig på NRK nett-tv

Den unge, østtyske soldaten Martin Rauch (Jonas Nay) blir noe motvillig rekruttert av sin egen Stasi-tante og sendt til Vest-Tyskland som spion. Her får han ny identitet, og møter et samfunn full av koder han ikke kjenner. Den tyske dramaserien er spennende og humoristisk, og klipp fra reelle nyhetssendinger er med på å høyne autensiteten.

LES KOMMENTAREN: Skammen foran skjermen


Skam

10. Skam

Strømmes på NRK nett-tv

Det var nok ikke det som var hensikten, men P3-serien Skam klarte få folk over 30 til å engasjere seg i kjærlighetslivet til en 16-åring. Hartvig Nissen videregående er det perfekte åsted for en dramaserie, full av intriger, rivalisering og potensielle romanser. Med daglige publiseringer, fiktive instagramkontoer og meldingsutvekslinger er Skam tilpasset den nye typen seriefans, de som ser på nett i stedet for lineær tv.


Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur