Kultur

Heller standup enn stavkirker

Representanter for kirkelig kulturarv glimrer med sitt fravær i regjeringens nye råd for kulturturisme. – Ufattelig, sier stavkirke-leder.

«Stavkirkene regnes sammen med vikingskipene som Norges viktigste bidrag til verdens­kulturarven», heter det på Riksantikvarens nettsider. Likevel er kirkene fraværende i regjeringens nye satsing på kultur­turisme. Dette får flere organisasjonsledere til å reagere.

– Ufattelig, spør du meg. Det forbauser meg stadig hvor liten interesse det er fra politisk hold for å ta i bruk rikdommen vi besitter når det kommer til kirkelige kulturminner, sier Håvard Russnes. Han leder Stavkyrkje­eigarforum, et nettverk av eiere av landets eldgamle stavkirker.

Russnes legger til at man i ­resten av Europa ser en helt ­annen satsning på kirkebygg og katedraler som sentrale mål for kulturturisme.

– Blindhet

Regjeringens ­nyopprettede samarbeidsråd ­består av 17 representanter fra kultur og reiselivsinstitusjoner. Feltene som dekkes er blant ­annet standup, fotball og popfestival.

Øystein Dahle er direktør for KA, Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.

– At ingen av organisasjonene som jobber med kirkelig kulturarv er representert i det som skal være en satsing på kulturturisme i Norge, kan være en forglemmelse, sier han.

– Det er allikevel lett å tolke som blindhet for det som står en nærmest. Mange sentrale representanter for ulike kulturaktører er tatt med i rådet, men fraværet av en av våre viktigste kultur­institusjoner er påfallende.

LES MER: Stavkirkeforskningen ligger brakk

Ringvirkninger

Også Ola Fjeldheim, generalsekretær­ i Fortidsminneforeningen, ­mener at det kirkelige fraværet er ­beklagelig.

– Kirkelige kulturminner er blant det ypperste vi har av kulturell arv. Noen med forståelse for dette burde helt klart være representert i et slikt råd, ­mener han.

Fjeldheim mener at det i all ­hovedsak er lokalmiljøene som vil tjene på at man fremmer ­turisme til kirkene.

– Man kan si at omlag én krone til kirka i turistbesøk, tilsvarer 
ti kroner til lokalsamfunnet rundt.

– Norsk kulturhistorie har i stor grad vært knyttet til kirkene, som er spredt rundt om i landet­. Å satse på disse turist­målene ville­ ikke bare øke turist­strømmen, men også spre den. Steder som Valdres og Numedal kunne vært attraktive turistområder om man i større grad løftet fram kulturarven disse områdene sitter på, sier Fjeldheim.

LES MER: Nekter å ta betalt av kirke-turister

Vitner om berøringsangst

Fortidsminneforeningen jobber for at deres eiendommer, som inkluderer åtte stavkirker, skal få museumsstatus.

– Kirkene, blant flere av eiendommene vi forvalter, har stort potensial innefor en museumsstrategi, mener Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen.

Øystein Dale i KA poengterer på sin side at aktiv bruk av kirke­rommet kan bidra til en rikere kulturopplevelse. Dette gjelder også moderne kirkearkitektur, som Ishavskatedralen i Tromsø.

– Hvis det at flere kirkelige­ turistmål er i bruk hindrer ­regjeringen å satse på disse som turistmål, vitner det om en ­berøringsangst for trospraksis, sier Dahle, og understreker:

– Turister søker genuine opplevelser av en levende kultur.

Innspill

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skriver i en e-post til Vårt Land at selv om rådet ikke har representanter fra hver eneste interesseorganisasjon ­eller fra hver del av kunst- og kulturlivet, skal rådet gi innspill til reiseliv og kulturturisme i hele sin bredde.

– Det er fullt mulig for alle 
å gi innspill til rådet, avslutter hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur