Kultur

– Hat og løgn om Israel

Videoen med den falske beklagelsen fra Nationaltheatret om samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima, vekker sterke reaksjoner i Israel.

Ifølge The Times of Israel raser israelske diplomater over videoen som oppfordrer til kulturell boikott av Habima-teateret.

Det israelske utenriksdepartementet uttalte at videoen minner om Joseph Goebbels nazipropaganda. Staten Israel krever at det norske Nationaltheatret tar avstand fra videoen og fjerner den fra nettet. Utenriksdepartementet vil også ta skritt for å få filmen slettet fra andre nettsteder.

LES MER: Fiktiv beklagelse fra Nationaltheatret

Apartheid

Den israelske ambassadøren i Norge, Raphael Schutz, kaller kunstvideoen anti-israelsk propaganda av verste sort, ifølge Klassekampen.

Videoen der en angivelig representant for Nationaltheatret beklager deres samarbeid med Habima, inneholder også påstander om at dette er en konflikt basert på «etnisk rensing, rasisme, okkupasjon og apartheid».

I et intervju med Vårt Land på lørdag bekrefter kunstner Pia Maria Roll at hensikten var at uttrykket skulle oppfattes som reelt.

– Det er bare fint at folk tror dette er sant, sa hun.

Youtube

Videoen ble vist som et verk under Ibsenfestivalen som ble avsluttet i går. Den ble også lagt på Youtube, og Morgenbladet trykket fredag uttalelsen, uten nærmere forklaring.

Både Jerusalem Post og The Times of Israel omtaler saken, der israelske myndigheter går sterkt ut mot den falske beklagelsen og oppfordring til kulturell boikott.

Pia Maria Roll uttaler til Klassekampen at hun oppfatter reaksjonene fra offisielt Israelsk hold som en trussel mot egen sikkerhet.

Hat og propaganda

Den israelske ambassadøren i Norge, Raphael Schutz, sier til avisen at videoen er full av hat og løgn.

– Det overrasker meg ikke at hun får tilbake med samme mynt. Hvis det er noen i Norge som har grunn til å frykte for egen sikkerhet, så er det meg. Jeg kan ikke bevege meg uten sikkerhetsvakter, mye på grunn av den type hat og propaganda som Roll og hennes meningsfeller sprer om Israel, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur