Kultur

Skrev fiktiv beklagelse på vegne av Nationaltheatret

På Nationaltheatrets vegne beklaget kunstner Pia Maria Roll det «skammelige samarbeid med det israelske nasjonalteateret Habima».

Scenekunstner Pia Maria Roll forvirret mange i en artikkel i gårsdagens utgave av Morgenbladet, som har tittelen «Nationaltheatret beklager».

«Dette er dagen vi offentlig beklager vårt skammelige samarbeid med det israelske nasjonalteateret Habima,» står det i teksten.

Roll bekrefter at det er hun som står bak, sammen med Marius von der Fehr.

På sosiale medier har artikkelen blitt delt som om den skulle være en reell beklagelse fra teatret, og Roll bekrefter at det også var hensikten.

– Det er bare fint at folk tror at dette er sant, sier hun.

Ønsker boikott

Bakgrunnen for den fiktive beklagelsen er at Pia Maria Roll mener Nationaltheatret tok en gal beslutning ved å samarbeide med det israelske teateret Habima, som blant annet har fått kritikk for å spille i okkuperte områder. Roll mener at Nationaltheatret ikke tar inn over seg at «den israelske staten bruker kunst og kultur som en normaliseringsprosess for okkupasjonen».

– Å si at vi er for dialog, blir tomt.

– Fører boikott til noe?

– Ja. Israelske aktivister som vi er i kontakt med, sier at endring ikke vil komme innenfra det israelske samfunnet, men som resultat av internasjonalt press. Og da blir kulturen viktig, sier Roll.

I den fiktive beklagelsen heter det at Nationaltheatret i to år framover vil tilegne alle sine kunstneriske ressurser til å jobbe med situasjonen i Midtøsten, og at teatersjef Hanne Tømta i denne perioden gir halvparten av sin lederlønn til palestinske teatre på Vestbredden og på Gazastripen.

Tror på samarbeid

Tømta har tidligere forsvart samarbeidet med Habima og ønsket om dialog.

På sine nettsider skriver Nationaltheatret at den aktuelle teksten er del av et kunstprosjekt som inngår i Ibsenfestivalen 2016, og at innlegget verken er skrevet av teatret eller representerer teatrets holdning, men derimot er et uttrykk for kunstnerisk frihet.

«Nationaltheatret har fremdeles større tro på samarbeid med kunstnere på tvers av landegrenser og fra regimer vi er kritiske til, enn boikott og taushet».

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur