Kultur

Halve Norge kan bli stående uten lokalradio

Når FM-nettet slukkes, kan halve landet bli stående uten lokalradio. – Naturen tillater ikke DAB-utbygging i vårt distrikt, mener Radio Sunnmøre.

– Her på Sunnmøre har det tatt lang tid å få god dekning på FM. Jeg tror ikke det er sannsynlig at det vil bygges ut et DAB-nett som kan konkurrere med det. Til det er en utbygging for dyr, forteller Ragnhild Kristine Vartdal Espelund, daglig leder i den kristne lokalradioen Radio Sunnmøre.

Medietilsynet har delt landet inn i 37 lokalradiodistrikter for DAB+. Aktørene i lokalradiomarkedet har kun vist interesse for å bygge ut 20 av dem. Det betyr at 17 distrikter står uten utbygger av DAB-nett for lokalradio. I første omgang har lokalradioene utenfor de største byene fått anledning til å sende på FM i fem år til, men fra 2022 blir det stille på lufta. Samtidig forlater de riksdekkende kanalene FM-nettet for godt i løpet av 2017.

LES MER: Kun halvparten er klare for DAB

Geografiske begrensninger

Dype fjorder, høye fjell og smale daler – Norge vest for vassgrensa er ikke skapt for smertefri radioutbygging. Heller ikke i Nord-Norge og på Østlandet står konsesjonærene i kø.

Av 37 distrikt var det kun to med flere enn én søker – Akershus og Haugaland. Jærradiogruppen (JRG) er med fem regioner den aktøren som har søkt om og fått innvilget konsesjon for flest områder. Samtidig forplikter de seg til å starte utbyggingen av nettet innen to år, hvis ikke kan konsesjonen trekkes tilbake.

Blant områdene Jærradiogruppen skal bygge ut, er Sunnmøre. Om det er økonomisk forsvarlig, er Aslak Skretting i JRG usikker på.

LES MER: NRK lager nyheter for innvandrere

Store utfordringer

– De regionene vi har søkt om og fått konsesjon for, er de der vi har eierinteresser i lokalradio på FM i dag. Vi har søkt for å sikre at disse vil overleve omstillingen til DAB. Det er fra naturens side store utfordringer knyttet til en utbygging på for eksempel Sunnmøre, forklarer Skretting.

Han forteller at for å bygge et DAB-nett som gir en tilsvarende god dekning som det eksisterende FM-nettet, må det flere og dyrere radiomaster til. Der dalene er dype og fjellene høye, når ikke DAB-signalene langt nok.

NRK, Radio Norge og P4 etablerte i 2010 Digitalradio Norge, en interesseorganisasjon som siden har jobbet for å sikre en overgang fra FM til DAB+. 16. april i fjor kom beskjeden fra daværende kulturminister Torhild Widvey: Kravene var oppnådd og det ble gitt klarsignal for slukking av FM-nettet i 2017.

Blant kravene var NRK-dekning for 99,5 prosent av befolkningen, og at minst halvparten av den daglige radiolyttingen foregår på en digital plattform.Sistnevnte innebærer ikke bare DAB, men også internettradio og radiolytting gjennom fjernsynsapparat. Ifølge Statistisk sentralbyrås mediebarometer for 2015, som ble sluppet i forrige uke, lytter omlag 19 prosent til DAB daglig, mens 53 prosent oppgir å ha tilgang til et DAB-apparat.

BOKANMELDELSE: – Et sted mellom Ringenes Herre og Kafka finner vi en av årets store romaner

Større utvalg

Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark, er en ivrig DAB-misjonær. Han forklarer at det på DAB+ er plass til flere kanaler enn i det tradisjonelle FM-nettet.

– Nordmenn er glad i radio. Et sted mellom 60 og 70 prosent lytter mer enn en time daglig. Vårt mål er at disse lyttervanene skal holde seg ved overgangen til DAB+. Vi må tilby mer innhold og samtidig ivareta de egenskapene folk setter pris på. At radio er gratis, ubegrenset og overalt, sier Torvmark.

Ikke forsvarlig

– Tror du en utbygging kan rettferdiggjøres gjennom leieinntekter fra andre kanaler?

Skretting i Jærradiogruppen er ikke så sikker på det.

– Vi har ikke søkt om konsesjon i håp om å tjene penger på dette. Til det er det for få radiostasjoner. Disse prosjektene er ikke økonomisk bærekraftige i seg selv.

Stortinget har derfor pålagt Medietilsynet at halvparten av årets tilskudd til lokale lyd- og bildemedier, på totalt 13,7 millioner, skal gå til et investeringstilskudd til digitalisering av lokalradio.

Tor Erik Engebretsen, direktør for tilskudd, økonomi og marked i Medietilsynet, forteller at fristen løp ut 15. april, men har foreløpig ikke oversikt over antall søkere.

– Støtten er plattformnøytral, men i prinsippet begrenser den seg til utbygging av DAB+ eller internettradio, sier Engebretsen.

Blant søkerne er Jærradiogruppen.

– Våre kostnader for utbygging ligger anslagsvis på en halv til en hel million per område. Det sier seg selv at et sted mellom seks og sju millioner ikke er nok for å sikre utbygging i 37 regioner, sier Skretting i JRG.

OLAV EGIL AUNE: «Innførte St. Olav noe mer enn vold?»

Radio i det blå

Sogn er en av regionene som står uten konsesjonær. Ikke et område der det er særlig rift om lokalradiofrekvensene. Eneste lokalradiokanal er Radio Luster som sender på FM og på internett.

– Som eneste lokalradio i vårt distrikt var det ikke aktuelt å søke om konsesjon. Vi har ikke råd til å bygge ut og det er ingen mulige leietakere. Det er i det blå med DAB-radio her, forklarer Finn Roar Skare, styreleder og teknisk leder i Radio Luster.

Han forteller at de ser på mulige tekniske løsninger, men at det neppe er realistisk.

– Hvis det er mulig å få bygge ut kun for Luster, kan det være aktuelt. Men hele dekningsområdet er for stort for oss, sier Skare.

LES OGSÅ: Ildsjelene har blitt dårlig behandlet

Flere runder

Lars Erik Krogsrud, rådgiver for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, vil ikke spekulere i hvorfor ikke flere potensielle konsesjonærer søkte, men bedyrer at de gjør det de kan for å sikre lokalradiofloraen.

– I mindre kommersielt attraktive områder legges det tilrette for at små aktører kan bygge ut i et passende tempo. En mulighet vi ser, er at enkeltaktører kan inngå avtale med anleggskonsesjonæren om å bygge ut sin egen «øy» innenfor en region som ikke er fullt utbygd.

Ifølge Krogsrud vil det bli flere tildelingsrunder.

– Det kan være noen satt på gjerdet i forrige runde. Vi har utlyst en ny runde nå, med frist niende mai. Etter det vil det bli mulig å søke fortløpende for de regionene som står uten konsesjonær, sier Krogsrud.

LES OGSÅ: Karpe Diem forsvarer seg mot anklager om jødehets

Internettradio

– Vi har søkt Medietilsynet om digitaliseringsstøtte, men da for å videreutvikle internettradio, forteller Skare i Radio Luster.

– Utfordringen er at vi ikke vil være tilgjengelig på samme nett som de riksdekkende kanalene.

Også Radio Sunnmøre holder en knapp på internettradio.

– For oss er det via internettradio våre lyttere kan lytte mest stabilt til oss, også i dag, sier Espelund i Radio Sunnmøre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur