Fungerer syndebukker i vår tid?

FILOSOFI: René Girard grublet over menneskelig begjær og Kristi korsdød, og kom fram til teorier som i dag hylles i Silicon Valley. Nå gis et av hovedverkene hans ut på norsk.

6/9/2008René Girard, professor emeritus in the Department of French and Italian.Credit: Linda A. Cicero / Stanford News Service
SJELDEN: René Girard åpner 'Syndebukken' med å bemerke hvordan intellektuelle i dag «søker tilflukt i desillusjonerte betrakninger om umuligheten av enhver sikker tolkning». Som en ensom svale i sin tid, skapte Girard en grandios teori om menneskelivet og historisk utvikling.
Publisert Sist oppdatert

Det er bare å ta fram kaffekoppen, og sette av noen minutter til dette. René Girard er ikke forklart på et sekund. Men stadig flere tar seg tid til å lese ham. Girard er nemlig religionsfilosofen og litteraturviteren som mange mener setter ord på det som skjer i det nett-trollene går amok, eller når en hel verden lar seg rive med av #Blacklivesmatter.

– Jeg opplever at timingen for å gi ut Girard er sjeldent god. Samfunnet har i dag noen kjempeutfordringer, og synes jeg Girard gir gode, alternative modeller å tenke ut fra. Ja, han bygget store systemer, og kan anklages for å være totaliserende. Men i det postmodernismen har spilt fallitt, kommer han igjen til sin rett, mener Truls Unholt, redaktør i forlaget Teori og praksis, som nå gir ut Syndebukken på norsk, et av Girards hovedverk.

Trangen til å herme

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS