Kultur

Fra Hellig Olav til Ole Hallesby

Svein Tindberg har skrevet det nye Mostraspelet om Hellig Olav. Og snart skal han fremføre Ole Hallesbys helvetestale.

Skuespiller Svein Tindberg spilte Olav Haraldsson en rekke ganger i Johannes Hegglands Kristkongane på Moster. Så ble han utfordret til å sette opp det samme stykket, for så å ende opp som manusforfatter til det nye Mostraspelet, I slik ei natt.

Intriger

- De er modige, men det er jo hyggelig at de gir meg tillit til å skrive et helt nytt Mostraspel. Drømmen min er å skape et religiøst mysteriespill, uten å dvele for mye ved grusomhetene og de politiske intrigene han ofte blir forbundet med. Han er den desidert mest kjente nordmannen gjennom alle tider, og vår største helgen. Jeg vil gi ham den plassen han fortjener, i en religiøs og mytisk ramme, sier Tindberg.

Han vil vektlegge trosperspektivet i det nye spelet.

- Det finnes en del fakta om Hellig Olav, for ikke å snakke om det rike legendematerialet, men man kommer ingen vei ved å prøve å være helt historisk korrekt. Det er likevel nok drama å ta tak, sier Tindberg.

Til helgen skal han være med på de første leseprøvene på I slik ei natt.

LES OGSÅ: På søndag tar Kjetil Lillesæter over som programleder for Salmer til alle tider

Kristenrett

- Jeg gleder meg veldig, dette er min debut som manusforfatter og en stor utfordring. Jeg har stått helt fritt, men stykket må nødvendigvis innom de historiske koblingene mellom Olav og Moster. Det var i Mosterhavn han gikk i land i 1024 og proklamerte den nye kristenretten, lovene som overtok for det norrøne og som senere ble grunnlag for hele det norske lovverket, forteller manusforfatteren.

Svein Tindberg står bokstavelig talt i familiære omgivelser på scenen på Bømlo.

- Min far, Snorre Tindberg, var scenograf og ble hentet inn for å konstruere det flotte uteteateret. Det er som å sitte i et gresk amfi. Jeg mener det er den fineste utescenen vi har her i landet. Min bror, Ivar, er regissør for det nye spelet - det er klart det blir spesielt å skrive drama for min egen fars scenografi, sier Tindberg som etter mange års fartstid gjerne vil være med på å videreutvikle Bømlo-teateret.

- Det er inspirerende å møte så stor entusiasme og innsats fra amatørskuespillere, for ikke å snakke om det enorme arbeidet som legges ned av frivillige for å drive Mostraspelet. Jeg håper de kan lære litt av oss profesjonelle samtidig, sier han.

LES OGSÅ: Bruker Bibelen til å utvikle ny språkteknologi

Tordentale

I oktober skal Svein Tindberg gestalte Ole Hallesby på Litteraturhuset i Oslo.

- Det er en kjempegod idé å fremføre de viktigste norske talene gjennom tidene. Ole Hallesbys tordentale i 1953 skapte helvetesdebatten som raste i flere år. Han klarte å skremme et helt land, jeg er redd noen av tankene sitter aldri så lite i noen av oss ennå, mener Tindberg som gleder seg til å gå løs på det rikt dramatiske materialet i Hallesbys tale.

Tindbergs suksessforestilling Abrahams barn settes opp nok en gang på Det norske teatret i høst.

- Den var tenkt fremført ti ganger på Scene 3, med kanskje 1000 mennesker til sammen. Nå er den sett av over 90000 mennesker over hele landet. Det forteller meg noe om hvor sterkt trosspørsmål opptar oss, sier Tindberg.

LES OGSÅ: Vil bygge blokker ved kirke

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur